Kampen mot kvinnovåld och glesbygdsmedicin i fokus för nya hedersdoktorer

Carmen Vives Cases och Roger Strasser blir nya hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet.

Carmen Vives Cases och Roger Strasser. Foto: Mattias Pettersson, Jason Lind

– De är båda framstående forskare på områden där Umeå universitet har profilerat sig. Vi ser fram emot att vi nu får en fastare anknytning till dem och är glada att de har accepterat att bli hedersdoktorer här, säger Medicinska fakultetens dekan Patrik Danielson i ett pressmeddelande.

Carmen Vives Cases är professor i folkhälsa vid Universidad de Alicante, Spanien. Hon är en internationell auktoritet inom arbete för jämställd vård och mot kvinnovåld. Vives Cases har samarbetat med Umeå universitet i flera år och har de senaste åren publicerat över 20 vetenskapliga artiklar tillsammans med forskare i Umeå.

Vill förbättra måendet i glesbygden

Australiensisk-kanadensiske professorn Roger Strasser brinner för glesbygdsmedicin och socialt ansvarstagande. Han är verksam vid Northern Ontario School of Medicine, Kanada. Strasser har startat den första kanadensiska läkarutbildningen på 35 år i det glest befolkade norra Ontario. Som en del av utbildningen lär man ut socialt ansvarstagande, detta för att förbättra hälsa och livsvillkor för befolkningen i regionen. Strasser har vid ett flertal tillfällen besökt både Umeå och Storuman och föreläst om glesbygdsmedicin här.

Hedersdoktorerna installeras vid Umeå universitets årshögtid i oktober.

Tillbaka till nyhetslistan