Nyheter

24 mar 2021

Glesbygdsmedicinskt centrum gästas av nordiska ministrar

Torsdag den 25 mars genomförs den avslutande konferensen inom projektet ”Vård och omsorg på distans”. Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman är värdar för det digitala arrangemanget där bland annat hälso- och socialministrarna från samtliga nordiska länder och Åland medverkar.

22 mar 2021

Större risk att avlida efter operation nära inpå covid-19

Personer som har varit sjuka i covid-19 löper ökad risk att avlida om de skulle opereras nära inpå sjukdomen. Det visar en internationell studie där Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet medverkar.

18 mar 2021

Största riskfaktorerna för svår covid-19 kartlagda

Hög ålder är den överlägset största riskfaktorn för svår covid-19. Andra faktorer som ökar risken är manligt kön och underliggande sjukdom. Dessutom löper personer med Downs syndrom särskilt stor risk att drabbas. Det visar en ny nationell studie som gjorts vid Umeå universitet.

17 mar 2021

Nu lanseras världsunik kunskapsbank

Unga och gamla. Alla kan drabbas. Därför kan inte forskningen ta paus. Nu blir data, bilder och prover från SCAPIS, världens största hjärt- och lungstudie, nationell kunskapsbank. I studien har universitet och universitetssjukhus på sex orter i Sverige gått samman, där ibland Umeå.

05 mar 2021

Miljoner till virtuellt projekt mellan Spanien och Västerbotten

Projektet Västerbotten utan gränser har tilldelats drygt 4,7 miljoner kronor av Vinnova. Nu kan arbetet fortsätta med att utveckla modeller för digital och nära vård, något som kan vara en stor fördel i glesbygdsregioner.