NYHETER 2021-11-12

Nytt verktyg för medicintekniska innovatörer

Nu finns ett nytt digitalt verktyg för att stötta forskare och innovatörer inom medicinteknik från idé till produktlansering.

Innovationer inom medicinteknik kan förbättra det kliniska utfallet och är nödvändigt för att effektivisera vården, visar forskning. Det kan dock ta lång tid för forskare och innovatörer utan erfarenhet av kommersialisering och affärsutveckling att få ut sin produkt på marknaden. 

– Vi såg ett behov av att hjälpa innovatörer med just detta. Därför har vi skapat ett verktyg som underlättar processen och hjälper till att få fler innovationer på marknaden, säger Per Hallberg, docent i medicinteknik och chef för MT-FoU vid Norrlands universitetssjukhus.

Bakom initiativet finns över 20 års erfarenhet av medicinteknisk forskning och utveckling. Modellen har tagits fram i nära samarbete med forskningsprojekt vid MT-FoU vid Norrlands universitetssjukhus och företag med produkter i olika utvecklingsfaser. Verktyget har tagits fram tillsammans med Umeå universitet, Luleå tekniska universitetet och Centrum för medicinsk teknik och fysik, med stöd från Tillväxtverket och MedTech4Health.

– Nu vill vi sprida verktyget till medicintekniska innovatörer i hela landet. Också finansiärer och innovationskontor kan få stöd av det, säger Per Hallberg.

Den 16 november ordnas en digital workshop där man har möjlighet att testa och utvärdera verktyget tillsammans med andra forskare, entreprenörer och innovatörer.

Anmäl ditt deltagande här

Mer från MT-FOU

Tillbaka till nyhetslistan