NYHETER 2020-12-29

Första västerbottningen har fått vaccin mot covid-19

Under tisdagen den 29 december började vaccinationerna mot covid-19 i Västerbotten. Först ut att vaccineras var brukare vid Dragonens vård- och omsorgsboende i Umeå kommun. Under nästa vecka planeras ytterligare vaccinationer i Västerbotten.

Hilding Grabbe får vaccin
Hilding Grabbe får vaccin Foto: Fredrik Larsson

- Det känns väldigt bra att vaccinationerna är igång. Många äldre har varit oroliga och längtar naturligtvis efter sina nära och kära. Vaccinationerna ger dem hopp om att snart få träffas igen, kramas och umgås som vanligt, säger Malin Sundbom, verksamhetschef, vård- och omsorgsboende, Umeå kommun.

Cirka 100 personer har vaccinerats vid Dragonens vård- och omsorgsboende under dagen och imorgon fortsätter vaccinationerna vid Tegs vård- och omsorgsboende. 

- Det känns bra att man får slappna av ifrån det här eländet snart, säger Hilding Granne som var först ut att vaccineras. 

Vaccinationerna fortsätter

I slutet av veckan kommer fler doser av vaccinet till Västerbotten. Vaccinet kommer att levereras till utvalda verksamheter i Lycksele, Skellefteå, Umeå och Dorotea. Vaccineringen kommer att fortsätta på torsdag och fredag under vecka 1. 

- Det är ganska mycket pussel med att vaccinet ska hamna på rätt ställe och i rätt tid eftersom vi har ganska korta tidsintervall, men vi har en bra plan, så jag tror inte att det ska vara några problem, säger Ronny Lestander. 

Följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning 

- Vilka som blir erbjudna vaccin först kommer att följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. De som har störst behov av skydd mot covid-19 kommer vaccineras först, säger Ronny Lestander.

 Det är följande personer: 

  • Du som bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst.
  • Du som arbetar nära människor som har stort behov av skydd mot sjukdomen. Det kan vara inom äldreomsorgen, sjukvården eller omsorgen. 
  • Du som är vuxen och bor tillsammans med någon som tillhör riskgrupp.

När dessa grupper är vaccinerade kommer övriga personer som är 70 år eller äldre att prioriteras. Då kommer vaccin också erbjudas övrig personal inom vården och omsorgen. Övriga personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka ska också få vaccin. Efter det ska resten av befolkningen som är 18 år eller äldre erbjudas vaccin.

Målet är att alla boende i Västerbotten ska erbjudas vaccin innan sista juni 2021. Planering för vaccination pågår för fullt. Mer information om vaccination mot covid-19 i Västerbotten hittar på 1177.se och det kommuniceras löpande i regionens kanaler.   

Tillbaka till nyhetslistan