Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Borde träning för äldre i Västerbotten vara gratis?

Balans och styrketräning för äldre kan effektivt spara lidande och ekonomi genom att minska fall och fallskador. – Vi måste väsentligt öka utbudet av träningsmöjligheter för gruppen äldre, säger Åsa Bygdeson, utvecklingsledare vid FoU Välfärd och kampanjledare för Fall int! i Västerbotten.

Balans och styrketräning för äldre kan effektivt spara lidande och ekonomi genom att minska fall och fallskador. – Vi måste väsentligt öka utbudet av träningsmöjligheter för gruppen äldre, säger Åsa Bygdeson, utvecklingsledare vid FoU Välfärd och kampanjledare för Fall int! i Västerbotten.

Även detta år bedrivs kampanj i Västerbotten under vecka 40 för att lyfta kunskap fallskador hos äldre och hur dessa kan förebyggas. Regionen kommer att särskilt fokusera på temat träning/aktivitet tillsammans med tio andra regioner i Sverige. Under året har en samverkan skett på nationell nivå där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bytt ut deras kampanj ”peppar peppar” mot en veckas lång kampanj ”Bättre balans”.

– Vi är väldigt glada över att fått möjligheten att vara med i den här förändringsprocessen, säger Åsa Bygdeson.

För att lyfta temat träning och aktivitet anordnar Region Västerbotten, Västerbottens läns landsting och Umeå Universitet en inspirationsdag den 1 oktober i Betula salen, dagen handlar om träning för äldre.

– Intresset har varit riktigt stort, redan fyra dagar efter att inbjudan gick ut tog vi beslut att byta till en större lokal, säger Åsa Bygdeson. Ett av dragplåstren är Sickla hälsocenter som har via projekt drivit styrketräning för 90+. Projektet blev så lyckosamt att nu bedriver man det som en permanent verksamhet och erbjuder gratis styrketräning för 90+.

Varför Sverige lyfter aktivitet och träning beror på att det finns så mycket entydig forskning som visar att just balans och – styrketräning tillsammans ger effekt på att minska fall och fallskador. I Västerbotten utbildades det under fjolåret fysioterapeuter som ska sprida sina kunskaper till andra som kan hålla träning till gruppen äldre med goda resultat. Dessa fysioterapeuter har blivit så kallade Otagoinstruktörer, läs mer på Region Västerbottens hemsida . Det pågår för närvarande en studie i Sverige där Otagoprogrammet utvärderas via Uppsala Universitet.

Lyssna på Janny 90 år som berättar om hennes resa tillbaka efter en höftfraktur med balans och – styrketräning enligt Otagoträningsprogram.

För mer information:

Åsa Bygdeson, kampanjledare Fall int!, utvecklingsledare på FoU Välfärd, Region Västerbotten, 070-66 75 709, asa.bygdeson@regionvasterbotten.se

Lillemor Lundin Olsson, professor vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet, 090-786 91 35, lillemor.lundin.olosson@umu.se

Karin Hellström, docent, klinisk lektor, Uppsala universitet, 018-471 47 62, karin.hellstrom@neuro.uu.se

Kristoffer Sjöberg, projektledare, Sickla Hälsocenter, 070-421 51 58, kristoffer.sjoberg@sicklahalsocenter.se

Presskontakt:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut
22 september, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer