Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Fotograf: Mariann Holmberg

Lyssna

SWEDAGE – Ville Lintamo

– Alla blev gladare när brukarna blev involverade i nya arbetsuppgifter, berättar Wille Lintonen, vid xxx som tillsammans med FoU Välfärd, Region Västerbotten genomfört projektet Vi tillsammans.

Individens intresse ger gladare verksamhet

– Alla blev gladare när brukarna blev involverade i nya arbetsuppgifter, berättar
– Alla blev gladare när brukarna blev involverade i nya arbetsuppgifter, berättar Ville Lintamo, designer vid Joyn Service Design in Umeå som tillsammans med med FoU Välfärd, Region Västerbotten genomfört projektet ”Vi tillsammans”.
”Vi tillsammans”, är ett projekt med vuxna personer med mentala funktionsnedsättningar vid dagligverksamheten i Vännäs.

Meningslöst kan vara meningsfullt
Arbetet startade med djupintervjuer med brukare och personal och det visade sig att personalen från början var mycket skeptisk till nyttan med projektet.
Projektet träffade Mats som tycker om att strimla papper, vilket till en början framstod som en meningslös uppgift. Men när projektet tittade närmare på strimlandet framgick att Mats var den som trivdes allra bäst vid dagligverksamheten. Han hade mailkontakt med Anna som använde strimlet till sina hästar att stå på. Mats fick både uppskattning och ersättning för sitt arbete, vilket också medförde att pappret kunde återanvändas.
Mats var dessutom stolt över sin uppgift och hade lärt sig vilket papper som gick att strimla och vilket som inte gick att använda till hästarna.
– Vi blev också överraskade att arbetet med att baka gav så lite tillfredsställelse, säger Wille Lintonen.

Intressen som utveckling av nya arbetsuppgifter
Projektet intervjuade var och en av brukarna och tog reda på vad de hade för intressen och det visade sig att någon istället för att baka hellre ville cykla ut med posten, en annan handla varor eller att jobba i ett café.
Det som tidigare bara handlade om att följa ett bestämt recept har blivit många arbetsuppgifter som kan involvera brukarna efter deras intresse i allt från bakning, inventering, handling, café eller leverans, beskriver Wille Lintonen.

Text och foto: Mariann Holmberg

Skriv ut

7 oktober, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer