NYHETER 2024-08-30

Sandra randar sig i glesbygd ”mycket mer varierat arbete”

Förra året deltog Sandra Jester i SK-kursen ”Akutsjukvård i glesbygd”. Nu gör hon sin sidoutbildning ”randning” i glesbygd, på Storumans sjukstuga. – Jag tror det var min studierektor som berättade om någon som varit här i glesbygd och randat sig, det var 2017, sen har det bara funnits kvar, tanken om att göra det.

Sandra Jester Foto: Sofia Berggren

Sandra kommer från Uppsala men visste tidigt i sin läkarutbildning att hon ville testa jobba i glesbygd. Under hösten gör hon sin randning på sjukstugan i Storuman.

– Jag vet inte varför jag hamnade just i Storuman. Dels har nog Storumans sjukstuga ett bra rykte bland de som varit här, sen hjälper det att gå kursen och träffa lite folk som jobbar här.

Hösten 2023 deltog Sandra på kursen ”Akutsjukvård i glesbygd”, en specialistkompetenskurs för läkare som är i början av sin specialiseringstjänstgöring.

– Redan första terminen på ST träffade jag några som hade gått den här glesbygdskursen, och då satte det väl Storuman och Hemavan på kartan. Det blir ju liksom så att om någon har varit på något ställe och det har varit bra, så sprids ju det. Jag tror säkert att kursen har bidragit till stor del att jag är just här, det blev en trygghet i att känna till lite folk och veta ungefär hur den här platsen funkar.

Vad tyckte du om kursen?
– Jag tyckte kursen hade en bra blandning av teori och praktik. Det var en bra stämning mellan lärare och deltagare och det var jätteskönt att få göra massa praktiska moment och verkligen träna på akuta scenarion.

Vad är dina intryck efter att ha jobbat en vecka på sjukstugan?
– Dels så upplever jag att personalen är väldigt självständig, man tar många beslut, sen är det trevlig stämning. Mitt intryck är också att man känner många av patienterna, så det blir att man löser mycket för patienterna. Det blir mycket mer individanpassat här. Alla i personalen känner också alla och det tror jag bidrar till att man inte håller så hårt i sina territorier, som jag tycker att det ofta blir i tätorter.

Vad vill du skicka med till den som är intresserad av att jobba i glesbygd?
– Det är bara att göra det. Jag tycker alla ska åka. Det finns också flera olika lösningar. Det är möjligt att jobba med en anpassad tjänst i glesbygd, och kunna bo där man kanske är bunden med familjen.

– Om man drömmer om att jobba i glesbygd men känner sig osäker, så kan man väva in i sitt avtal när man blir specialist att man ska få möjlighet att åka ut och göra praktik på andra vårdcentraler tills man känner sig varm i kläderna. Jag tror att många håller sig från att jobba i glesbygd för att det var längesen man gjorde saker. Men jag tror också att många vill behålla mer av sin kompetens i olika områden, och det gör man verkligen här.

Vad händer för dig när du är färdig specialist?
– Jag är färdig specialist i januari, och då tänker jag mig att jag vill väva in två eller fyra veckor per år för att jobba i glesbygd.


Vad är randing / sidoutbildning?

Legitimerade läkare kan i Sverige välja att göra specialisttjänstgöring (ST) för att bli specialistkompetenta inom ett medicinskt område. Specialiseringstjänstgöringen omfattar vanligen minst fem års heltidsarbete, under vilka ST-läkaren både arbetar inom sitt valda huvudområde samt angränsande områden. Arbetet inom angränsande områden kallas sidoutbildning (även kallad "randutbildning" eller "randning"/"att randa sig").

Text: Sofia Berggren

Tillbaka till nyhetslistan