Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Innovationsslussen vill få fler att våga satsa

Innovationssluss Västerbotten, Almi och Entreprenörscentrum vill lyfta fram fler innovationer inom sjukvården.

Framtidens sjukvård är inriktad på forskning och innovation som svarar mot framtida behov som nya produkter och tjänster för prevention, diagnostik, behandling och vårdav sjukdom. Innovationssluss Västerbotten, Almi och Entreprenörscentrum vill lyfta fram fler innovationer inom sjukvården. Innovatören och forskaren Pernilla Abrahamsson berättar om deras arbete. 


Vad är Innovationssluss Västerbottens uppdrag?

– Vi ska hjälpa nya idébärare inom Västerbottens Läns Landsting , Skellefteå och Umeå kommun, som jobbar med hälsa, vård och omsorg att våga ta steget och jobba med en innovativ produkt. Genom oss får de möjlighet att frigöra tid från sin arbetsplats och  möjlighet att jobba med sitt eget projekt.

Hur ska ni locka nya innovatörer?

– Genom att erbjuda dem möjligheten till en innovationscheck, ge dem råd och stöd samt slussa dem vidare inom innovationssystemet. Det är också viktigt att vi jobbar med att skapa en acceptans för nya innovationer inom sjukvården för att steget för innovatören ska bli mindre. Vi måste  bana väg för innovatörerna.

Du är ju själv innovatör inom medicinsk teknik, hur ser framtiden ut för innovationer inom sjukvården? Vilka är intresserade av att investera?

– Jag hoppas att vi skall få fram nya innovationer och jag tycker att det är spännande att vi skapar goda möjligheter för det genom vårt arbete tillsammans med hela innovationssystemet i Västerbotten. Därför tror jag på nya innovationer inom sjukvården.

– Jag har själv inte kommit i skarpt läge för att tala om riskkapital men som innovatör går det bra att börja med Uminova Invest och Innovationsbron, de kan vara aktörer i ett tidigt skede.

Vad tror du blir nästa stora innovationsområde inom medicinsk teknik?

– Mikrodialys, måste jag ju säga eftersom jag själv tycker att det är genialisk idé och ett jättebra komplement till annan överrvakningsutrustning. Men sen har vi många andra bra innovationsföretag i Umeå som har stor potential tex, Likvor och BioresonatorSmarta kläder är också en spännande idé, kläder med integrerade sensorer för mätning av t.ex. hjärtsignaler, kroppsrörelser eller kroppstemperatur.

Läs mer om Innovationer inom sjukvården i Västerbotten:

Region Västerbotten 

Biotech Umeå

Innovationsslussen på Facebook

Text: Ingela Hjulfors Berg

Skriv ut
25 januari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer