Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

”Innovatören är pionjären i all förändring”

Innovatören är pionjären i all förändring. Personen som lyckas se en möjlighet där andra ser ett hinder.

Innovatören är pionjären i all förändring. Personen som lyckas se en möjlighet där andra ser ett hinder. Kanske till och med personen som ser en förutsättning där andra ser ett problem. I en enda människas innersta ligger fröet till utveckling och överlevnad. Det skriver bloggaren och debattören Erik Laakso inför invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel.

Foto: Tobias Björkegren


Den som är bäst anpassad till verkligheten är den som klarar av att överleva genom omvärldens förändring. Omvärlden kommer aldrig upphöra att förändras, det är så den är funtad. Som individ och socialt sammanhang kan man antingen sätta sig på tvären och vara emot förändringen, eller så anpassar man sig och blir en del av förändringen. Så överlever vi i såväl sociala sammanhang som i våra egna liv.

Innovatören är pionjären i all förändring. Personen som lyckas se en möjlighet där andra ser ett hinder. Kanske till och med personen som ser en förutsättning där andra ser ett problem. I en enda människas innersta ligger fröet till utveckling och överlevnad. För alla oss andra är de personerna våra bästa bundsförvanter. Vi ska hylla dem, heja på dem och bidra till att skapa fler förutsättningar för deras förmågor. Men vi ska inte heller glömma att vår skepsis, vår ovilja, också är ett gödningsmedel för deras tankar. Bara vi inte blockerar allt för vår egen stolthets skull så är en lagom dos kritik nödvändigt för varje utvecklingssteg.

 

Utveckling förutsätter en miljö för nytänkande och innovationer. Innovationer förutsätter i sin tur ett par saker för att komma igång. Först och främst måste det finnas människor som kan utgöra fundamentet för allt nytt och sprudlande som ruvar på att komma fram i våra miljöer. Människor bildar naturliga kluster där utveckling kan få utrymme. I det utrymmet tänks det nytt, friskt och spännande och upp växer innovationer som resultat. Därför ska vi se det som att även alla vanliga människor får pris när innovatörerna från Västerbotten ska prisas på Grand Hôtel i dag måndag.

 

Pengar är naturligtvis extremt viktigt för att förverkliga innovatöreranas drömmar. Människor som vågar ta risken med sina tillgångar för att andra ska kunna förverkliga sina tankar. Riskkapitalisterna måste uppleva att de kan agera i en miljö där deras investeringar har chans att bli fruktbärande. En region som vill agera offensivt för utveckling, tillväxt och ett starkt näringsliv kan bedriva en målinriktad företagarvänlig profil inom exempelvis handläggning, byråkrati och etableringsstöd. I Västerbotten har många av landets regioner ett bra exempel att titta på. Ett mycket bra sätt att ta del utav och lära sig har man de kommande veckorna då Västerbotten tar in på Grand Hôtel i Stockholm.

 

Erik Laakso

Frilansande skribent & bloggare

Skriv ut

23 januari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer