Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Kulturhus och medborgardialog i Skellefteå

Att göra kulturen tillgänglig för alla är viktigt för att skapa tillväxt.

Att göra kulturen tillgänglig för alla är viktigt för att skapa tillväxt. Om inte annat för att kulturen erbjuder nya upplevelser som i sin tur föder kreativitet, vilket är en av de viktigaste förmågorna vi människor besitter. I Skellefteå finns en stor framtidstro, och man har satt ett befolkningsmål på 80 000 personer år 2030. Och i den planen har det nya kulturhuset en viktig roll – och skapandet av det sker i samverkan med hela staden. 

På våren 2012 fattades ett politiskt beslut om att utreda byggandet av ett nytt kulturhus i Skellefteå. Och redan från starten insåg man att det inte gick att se detta som en enskild företeelse, utan snarare som något som ingår i ett större sammanhang. Därför har arbetet drivits i synergi med annat som händer runtomkring – och i en aktiv dialog med medborgarna. Och det sistnämnda har bland annat resulterat i att Skellefteå är nominerade till the UN Public Service Award. Och hur kulturhuset kommer se ut är det ingen som vet än – det kommer nämligen avgöras genom en arkitekttävling där vem som helst är välkommen att skicka in sitt bidrag.

Kristina Sundin Jonsson är kommunchef i Skellefteå. Hon har tidigare arbetat som ekonomichef på Skebo, och dessförinnan som revisor. Therese Bäckström Zidohli är projektledare för kulturhuset i Skellefteå, och har en bakgrund som ingenjör.

Skriv ut
20 januari, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer