Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Lars-Eric Aaro, vd LKAB: ” Det här är inget gnällmöte”

– Det är helt fantastiskt, vilket kanonjobb som Region Västerbotten gör med Grand-veckorna, säger Lars-Eric Aaro, vd för LKAB.

– Det är helt fantastiskt, vilket kanonjobb som Region Västerbotten gör med Grand-veckorna, säger Lars-Eric Aaro, vd för LKAB. Dagens träff av Georange är viktig för våra varumärken; Västerbotten, Norrbotten och gruvindustrin.


Varför är det viktigt för gruvnäringen att träffas på Grand Hôtel?

– Det här är inget ”gnällmöte”. Det visar snarare vad vi vi vill och vad vi har åstadkommit för politiker, beslutsfattare och andra aktörer. Jag känner en oerhörd stolthet.

Samer från Norr-och Västerbotten demonstrerar utanför Grand Hôtel mot gruvnäringen i dag,  vad tycker du om det?

–  I 122 år har det brutits malm i Kiruna. Vi har ett välutvecklat samtal med samerna. Vi har ett integrerat samhälle och för en ständig dialog med dem. Jag är ju själv från Kiruna så jag vet. Vi håller på att bygga en ny järnväg bakom berget Kirunavaara för 2 miljarder kronor. Rennäringen får bland annat en ny ekodukt, en renpassage över spåret, vi försöker ständigt lösa deras förflyttningsfrågor.

Hur ser gruvnäringens framtid ut?

– Vi sitter på Europas ”kornbod”, vi producerar metall i världens bästa miljö. All förädling kräver energi så vi blickar gärna norrut för fler samarbeten med både Finland och Norge kring energifrågan.

Vill du tillägga något?

– Jag vill tacka Region Västerbotten för den här fina dagen. Jag har bott 14 år i Skellefteå så därför vill jag tacka dubbelt så mycket.

Läs mer om Georange heldagsseminarium 30 januari på Grand Hôtel:

Framtidens gruvnäring debatteras

 

 

Text: Ingela Hjulfors Berg

Skriv ut

30 januari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer