Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nära vård på distans livesänder 26/1

I ett stort och glest befolkat län måste man vara uppfinningsrik.

I ett stort och glest befolkat län måste man vara uppfinningsrik. Hur det går till får du exempel på när Västerbottens läns landsting den 26 januari flyttar in på Grand Hôtel i Stockholm. 

Vid en heldag på temat e-hälsa visar vi – live – hur vi klarar att bedriva vård på distans.

Program – uppdaterat 25/1 (pdf)


I mer än 15 år har Västerbottens läns landsting använt och förfinat metoder inom e-hälsa och telemedicin. Det är vårt sätt att trots långa avstånd, en åldrande befolkning och brist på specialister erbjuda en jämlik vård av hög kvalitet. Med specialiserad vård och rehabilitering på distans sparas många besök och långa resor.

Därför används våra 150 videokonferenssystem och 500 webbkameror mer eller mindre dagligen till bland annat undersökning, ronder, rehabilitering eller specialistkontakt.

Det handlar om hur man med en fjärrstyrd robot kan undersöka hjärtsvikt eller bråck på kroppspulsådern. Det handlar om konsultationer kring ultraljud mot sjukhus i regionen eller mot barnhjärtkirurgin i Göteborg.

Det handlar om avancerad språkträning för afatiker i glesbygdsbyar. Personer som inte orkar de långa resorna till logopeden och som då riskerar att bli utan den förbättring som kan ske. Eller om hjälp mot stamning i länsdelar där det inte finns några logopeder att tillgå.

Det handlar om åtgärder för den som tvingats till handkirurgiska ingrepp, och där kvalificerad rehabilitering krävs för att återställa rörelsefunktion och aktivitetsförmåga.

Det handlar också om specialiststöd vid smärtrehabilitering och palliativ vård. Och om mobila check-up-väskor, där patienten enkelt och regelbundet själv kollar sina värden.

Kort sagt om hjälp som patienten vill ha, behöver och har rätt till.

Vi använder idag tillämpningar av telemedicin och e-hälsa inom både primär- och specialistvård i vårt eget län, i norra regionen och nationellt. På Grand Hôtel varvar vi presentationer med praktiska demonstrationer och berättar om effekterna för både invånare och medarbetare.

Här hittar du livesändnigen mellan kl. 10-17 med mölighet till chatt 

Skriv ut

26 januari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer