Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Över 50 rätter på Ellas Västerbottensbuffé

Maten brukar ligga i fokus under Grandveckorna och för årets upplaga råder inget undantag.

Maten brukar ligga i fokus under Grandveckorna och för årets upplaga råder inget undantag. Ryktet om Västerbottensbuffén på Grand Hôtel har spridit sig genom åren och lockar alltid mängder av gäster. Det är ingen slump, för den är häpnadsväckande, buffén med drygt 50 rätter, som fullkomligen dignar av västerbottniska läckerheter och matskatter som Ella Nilsson basar över. 


– Vi har gäster som bokar bord ett år i förväg för att de vet att maten är så fantastisk, säger Ella Nilsson.

Hon  är kvinnan som med järnhand basat över Västerbottensbuffén sedan de första Grandveckorna för 22 år sedan. Det är Ella som omsorgsfullt väljer ut råvaror från länet och därmed lägger ribban för den årliga buffén. Hon menar att Granddagarna är en oerhörd möjlighet att få visa upp den enorma bredd av rikedomar vi har i länet, för andra såväl som för länsbor.

–  Och så är det kul att visa att det mest enkla kan bli exklusivt, som till exempel renchips. Det har blivit lyxvara och serveras här som tilltugg till fördrinken medan det för samerna varit vardagsföda i åratal, säger Ella.

Ny dessert för året

Nyheterna på årets buffé är bland annat en korv som är gjord av renblod, rentunga och griskött samt en drottningkompott som fått ta plats bland desserterna. Ella berättar att hon byter ut och plockar in något nytt varje år men att det finns några rätter som varit med sedan starten. Mandelpotatissoppan, älgfärsbiffarna och aborren är sådant som inte får tas bort.

– Stammisarna skulle protestera om jag tog bort dem, säger hon och skrattar.

Roligaste veckorna på året

 

Det bästa med Granddagarna är alla möten tycker Ella. Att få träffa gamla bekanta, möta nya människor och se länets engagemang för dessa dagar är det som gör dessa vinterveckor på Grand till de absolut roligaste på året för henne.
– Grand som plattform är idag ett begrepp. Det är bara Västerbotten som får göra det här, berättar Ella. Andra har frågat men det är bara vi som får ha våra veckor på Grand.

Text: Petra Liuski

Foto Mariann Holmberg

Skriv ut

27 januari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer