Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Säkerhetsbranschen – en karriärväg för kvinnor

– Vi vet att det behövs fler kvinnor i säkerhetsbranschen för att möta den nya tidens utmaningar, säger Bertil Marklund, Säktek.

Säktek ordnar under Västerbottensveckorna ett seminarium 7 februari på Grand Hôtel. Temat är Kvinnor i säkerhet och där ska goda exempel för rekrytering och möjligheter till karriär för kvinnor i säkerhetsbranschen visas.


– Vi vet att det behövs fler kvinnor i säkerhetsbranschen för att möta den nya tidens utmaningar, säger Bertil Marklund, Säktek. En jämnare fördelning mellan könen inom branschen gynnar hanteringen av säkerhetsfrågor och bidrar till att optimera säkerhetsarbetet nu och i framtiden.

Talarna ska berätta om egna erfarenheter och praktiska exempel på kvinnors närvaro och frånvaro i säkerhetsbranschen. Militär, polis och säkerhetsföretag bidrar med sina erfarenheter. Seminariet lockar över 90 personer och övervägande delen är kvinnor. Deltagarna arbetar med säkerhetsfrågor både åt privata företag och offentliga aktörer exempelvis Karolinska universitetssjukhuset, Coop, Posten, Securitas, SBAB bank, Svenska stöldskyddsföreningen, olika kommuner och många andra företag.

– Det som är speciellt med Säktek är att vi arbetar med spetsteknik och forskning i båda sektorerna samhälle och teknik, säger Bertil Marklund. Det finns inga andra aktörer i Sverige som arbetar på det sättet.

Deltagarna på seminariet ska också få en inblick i säkerhetsstaden Skellefteås roll i framtidens tekniknära samhälle. Ytterligare en satsning är Nordic Saftey & Sequrity Center, NSSC som är Säkteks anläggning i Fällfors; ett övningsområde för blåljusmyndigheter på nationell nivå och inom EU.

– Säkerhetsbranschen är traditionellt en bransch som övervägande består av män, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun. Därför är det bra att Säktek vill lyfta upp frågan om kvinnors roll i branschen.

Fakta om Säktek

Säktek Kompetenscentrum är en centrumbildning av företag, universitet och Skellefteå kommun som intressenter. En av Säkteks föresatser är att med de säkerhetstekniska lösningar som de arbetat fram är att tjuven inte ska belönas.

Den andra föresatsen är att om samhället omfattar tekniklösningar som inte belönar tjuven kan vi tillsammans utveckla det öppna samhället istället för att forma ett muromgärdat samhälle med vakter, pansarförstärkta bilar med mera.

För att åstadkomma det verkar Säktek inom alla områden av säkerhetsbranschen – från väktare över säkerhetschef till militär och polis.

www.saktek.eu

Program 7 februari kl 10-15

Kristina Sundin-Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun hälsar välkommen. Moderator Ida Lindh, ledamot i Skellefteå kommuns kommunstyrelse och kommunfullmäktige, håller i dagen.

Erik Lagersten, Informationsdirektör Försvarsmakten

Ulrika Herbst, Avdelningschef Rikspolisstyrelsen

Monika Hallin, VD BDB Bankernas Depå AB

Agneta Syrén, säkerhetschef Länsförsäkringar

Skriv ut

6 februari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer