Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

– Ett stort bekymmer är att hälften av dem som kräver omsorg aldrig tidigare funnits i våra rullar när de skrivs ut, säger Kristina Sundin Jonsson. Foto: Patrick Trägård

Lyssna

11 000 Sjukhusnätter i onödan

Varje dag tvingas ett 30-tal medicinsk färdigbehandlade att stanna kvar på sjukhus i Västerbotten. Det motsvarar nära 11 000 vårdplatser per år.

– En ovärdig miljö för gamla att visats i, tycker Jennie Liling Ståhl, verksamhetsområdeschef medicin.

Varje dag tvingas ett 30-tal medicinsk färdigbehandlade att stanna kvar på sjukhus i Västerbotten. Det motsvarar nära 11 000 vårdplatser per år.

–  En ovärdig miljö för gamla att visats i, tycker Jennie Liling Ståhl, verksamhetsområdeschef medicin.

I takt med den medicinska utvecklingen har vårdtiderna på sjukhusen kortats. Men kommunerna hinner inte alltid med att ta över vården och omsorgen efter utskrivning. Ett komplext problem.
–  Som inte är helt enkelt att hitta en given lösning på, säger Anna Ingmansson, huvudsekreterare för betalansvarslagen.

 Anna Ingmansson, huvudsekreterare för betalansvarslagen. Foto: Patrick Trägårdh

Anna Ingmansson, huvudsekreterare för betalansvarslagen. Foto: Patrick Trägårdh

På tisdagen arrangerade Region Västerbotten tillsammans med Västerbottens Läns Landsting på initiativ av Nicklas Sandström, m, landstingsråd, en paneldebatt i ämnet under Almedalsveckan i Visby.

– Det blev en bra diskussion om ett komplext ämne. Även lösningar för den enskilda människans behov lyftes fram. Vi måste samverka och sluta peka på varandra i kommuner och landsting för att kunna hitta bra lösningar på problemet, tycker Sandström.

Deltagare var Lars-Erik Holm generaldirektör på socialstyrelsen, Anna Ingmansson, Jennie Liling Ståhl och Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

– Ett stort bekymmer är att hälften av dem som kräver omsorg aldrig tidigare funnits i våra rullar när de skrivs ut, förklarar Kristina Sundin Jonsson.

Att färdigbehandlade patienter ligger kvar innebär en stor kostnad för landstinget och samhället. Samtidigt blockeras vårdplatser som andra sjuka är i behov av.

Men det finns även andra saker som motiverar en snabbare hemkost.
– Patientsäkerheten försämras genom att infektionsrisken ökar för personer som vistas på sjukhus. Bäst är om färdigbehandlade patienter snabbt kan komma hem. Dessutom är sjukhusmiljön förvirrande för äldre människor, säger Jennie Liling Ståhl.

Under seminariet diskuterades hur problemet kan åtgärdas liksom den pågående utredningen av betalningsansvarslagen som ger kommunerna fem dagar utan betalningsansvar för gamla som ligger kvar på sjukhus.
– Vi måste fokusera på den enskilda människan och vrida blicken från pengar och regler. Hitta en fungerande samverkan och ta lärdom från kommuner där det fungerar bäst, menar Jennie Liling Ståhl.

Kristina Sundin Jonsson är inne på samma tankar.
– Hela kedjan med kommuner, primärvård och slutenvård måste länkas samman på ett bättre sätt.

Skriv ut
2 juli, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer