Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Delaktighetsmodellen

Delaktighetsmodellen – brukarmedverkan och delaktighet på gruppnivå

Delaktighetsmodellen (DMO) har etablerats som en fungerande metod för brukarinflytande inom funktionshinderområdet (LSS-verksamhet och socialpsykiatri) samt inom äldreomsorgen och är utvecklad av Kommunförbundet i Skåne. Den bärande idén är att stödja och öva brukarnas förmåga att uttrycka sig och formulera sina behov och önskemål tillsammans med andra brukare som de delar vardagen med. Arbetssättet ska underlätta en mer jämlik dialog mellan grupper där det råder maktobalans, som t.ex. mellan grupperna personal och brukare av insatser enligt LSS.

Under 2016 har 24 vägledare i sju kommuner utbildats via FoU Välfärd  i Västerbotten. Utbildningen skedde i samarbete med Socialpsykiatriskt Kunskapscentrum och Skellefteå Kommun. Umeå kommun har dessutom genomfört egna vägledarutbildningar.

Vägledarpar finns nu i Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Umeå och Vilhelmina kommuner.

Vägledarring
Den 24 april 2017 har alla utbildade vägledare i Västerbotten och Västernorrland bjudits in till en sk. vägledarring i Skellefteå (sista anmälningsdag är den 27 mars 2017.
Vägledarringen är ett forum för erfarenhetsutbyte, påfyllning och tillgång till nationella uppdateringar inom området mm.

Hösten 2017 kommer en ny Vägledarutbildning att erbjudas till Umeå och kranskommunerna.
Inbjudan kommer att skickas ut till kommunerna samt läggas upp här på hemsidan under maj månad.

Läs mer:  Delaktighetsmodellen – vad är det?
Se filmen (10 min) som beskriver Delaktighetsmodellen

Uppdaterad 22 mars, 2017 kl 14:56 av Margaretha Hagglund