Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Delaktighetsmodellen

Delaktighetsmodellen – brukarmedverkan och delaktighet på gruppnivå

Logotype-DMO-bpm-liten

Delaktighetsmodellen (DMO) har etablerats som en fungerande metod för brukarinflytande inom funktionshinderområdet (LSS-verksamhet och socialpsykiatri) samt inom äldreomsorgen och är utvecklad av Kommunförbundet i Skåne. Den bärande idén är att stödja och öva brukarnas förmåga att uttrycka sig och formulera sina behov och önskemål tillsammans med andra brukare som de delar vardagen med. Arbetssättet ska underlätta en mer jämlik dialog mellan grupper där det råder maktobalans, som t.ex. mellan grupperna personal och brukare av insatser enligt LSS.

Under 2016 har 24 vägledare i sju kommuner utbildats via FoU Välfärd  i Västerbotten. Utbildningen skedde i samarbete med Socialpsykiatriskt Kunskapscentrum och Skellefteå Kommun. Umeå kommun har dessutom genomfört egna vägledarutbildningar.

Vägledarpar finns nu i Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Umeå och Vilhelmina kommuner.

Vägledarring
Den 24 april 2017 kommer alla utbildade vägledare i Västerbottens att bjudas in till en sk. vägledarring. Ett forum med syfte att utbyta erfarenheter, få påfyllning och tillgång till nationella uppdateringar mm inom området. Det kommer även att ske i samarbetet med bl.a Kommunförbundet i Norrbotten.

Läs mer:  Delaktighetsmodellen – vad är det?
Se filmen (10 min) som beskriver Delaktighetsmodellen
https://www.dropbox.com/s/oswdktwn7c51nrv/Film%20om%20Delaktighetsmodellen.mp4?dl=0

Uppdaterad 10 januari, 2017 kl 11:43 av Margaretha Hagglund