Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Temavecka med psykisk ohälsa i rampljuset

På måndag den 3 november startar Psykeveckan. Nyligen rankades Västerbotten som länet med bäst psykisk hälsa i landet, men Psykeveckan drar inte ned på tempot. I år innehåller programmet hundratals aktiviteter runt om i länet.

På måndag den 3 november startar Psykeveckan. Nyligen rankades Västerbotten som länet med bäst psykisk hälsa i landet, men Psykeveckan drar inte ned på tempot. I år innehåller programmet hundratals aktiviteter runt om i länet.

Syftet med veckan är att minska fördomarna och öka kunskapen om psykisk ohälsa, psykisk sjukdom och konsekvenserna av att leva med psykisk funktionsnedsättning. I år ordnas aktiviteter i stora delar av Västerbotten: Norsjö, Vilhelmina, Skellefteå, Sorsele, Umeå, Lycksele, Storuman och Tärnaby. Se program för alla orter.

Programmen består av föreläsningar av personer med kunskap om eller egen erfarenhet av psykisk ohälsa och kulturinslag. Det mesta är kostnadsfritt och några arrangemang webbsänds via: www.abfplay.se. Se exempel på programpunkter nedan.

Västerbotten blev nyligen rankad som länet med bäst psykiska hälsa i Sverige när föreningen Mind, som arbetar med att främja psykisk hälsa, presenterade sitt Mind-index.
– Psykisk ohälsa finns runt omkring oss. Troligen är det någon på vår arbetsplats eller i vår direkta närhet som inte mår bra, säger Maine Lundberg, Socialpsykiatriskt KunskapsCentrum vid Region Västerbotten och samordnare för Psykeveckan i Umeå.

Att Västerbotten blir rankad som bäst i Sverige gläder alla som arbetar med Psykeveckan, men fortfarande finns mycket kvar att göra. Västerbotten har till exempel höga sjukskrivningstal när det kommer till personer med psykisk ohälsa.
– Får vi mer kunskap och mindre fördomar så vågar man också prata om psykisk ohälsa och söka hjälp. Psykeveckan är en viktig del i det arbetet, säger Lena Sjöquist Andersson, hälsoutvecklare i Västerbottens läns landsting.

Några exempel på programpunkter är:

Att våga se och agera när äldre får problem med sin psykiska hälsa.
Susanne Rolfner Suvanto, är leg. sjuksköterska, fil.mag. och projektledare för SKL:s regeringsuppdrag om äldres psykiska hälsa.
Onsdag den 5 november 10.00–12.00, S:t Mikaelsgården, Lycksele.

Temadag om Konsekvenser av våld
En av temadagens programpunkter är
Åsa Nilsonne, psykiatriker, författare och professor, berättar om de konsekvenser våldsupplevelser kan få.
Tisdag den 4 november, 8.30–17.00, Nordanåteatern i Skellefteå
Åsa Nilsonne föreläser samma dag 19.00–20.30 i Forumsalen på Campus.

Maktlös och kränkt eller respekterad och stärkt med Anneli Jäderholm som har gjort en heroisk resa från slutenvårdspatient till egenföretagare.
Tisdag den 4 november 10.00–12.00 i Storuman, Församlingsgården

Droger och alkohol mitt ibland oss.
Hillevi Wahl, författare, krönikör och föreläsare berättar om sina erfarenheter – Våga prata om det – ingen är perfekt
Hörsal D, Lindellhallen, Umeå universitet onsdag den 5 november 13.15
Hillevi Wahls berättar i SVTs serie Djävulsdansen hon om hur hennes liv formats av att växa upp med två alkoholiserade föräldrar.

—————————————————

För mer information:
Maine Lundberg, länsdelssamordnare för Umeåområdet, Socialpsykiatriskt KunskapsCentrum, Region Västerbotten, 070 586 46 25
Lena Sjöquist Andersson, hälsoutvecklare i Västerbottens läns landsting, 070 399 74 81
Marjet Gustafsson, länsdelssamordnare för södra Lappland, Socialpsykiatriskt KunskapsCentrum, 070 605 75 49
Karl-Anton Forsberg, samordnare Skellefteåområdet och chef för Socialpsykiatriskt KunskapsCentrum, Region Västerbotten, 070 583 59 49

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43
Tina Jonsson, kommunikatör, Västerbottens läns landsting, 070 675 70 89

Skriv ut
30 oktober, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
 • Fakta Psykeveckan
  Psykeveckan syftar till att öka förståelsen för och kunskapen om psykisk ohälsa, psykisk sjukdom och konsekvenserna av att leva med psykisk funktionsnedsättning.

  Fakta Mind-index
  Mind-index bygger på självmordstal och självskattad hälsa som vägts mot faktorer som arbetslöshet, andel som fullföljer gymnasiet och alkoholkonsumtion.
  I resultaten för Västerbotten framhålls bland annat ett framgångsrikt attityd- och kunskapsarbete om psykisk ohälsa, där Psykeveckan funnits i 15 år och projektet Hjärnkoll under flertal år och genomfört aktiviteter runt om i länet.
  Andra framgångsfaktorer i Västerbotten är satsningar på hälsoundersökningar för medelålders och satsningar på barn, ungdomar och deras föräldrar. eHälsa som innebär att invånare via nätet kan få kvalificerad medicinsk hjälp har överbryggat geografiskt stora avstånd och ett starkt kultur- och föreningsliv kan vara bidragande till hälsa.
  1000 personer har också utbildats i Första hjälpen till psykisk hälsa, ett program om tecken på psykisk ohälsa och kunskap om hur man på bästa sätt kan stödja personer och se till att de får adekvat professionell behandling.
  Att Västerbotten har ett av landets främsta universitetssjukhus med specialistvård och forskning kan ha betydelse för medborgarnas goda psykiska hälsa.

  Fakta Mind
  https://mind.se/2014-ars-mind-index-publicerat/
  Föreningen Mind är tidigare Sfph (Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa) och brukade kallas för “Psykisk Hälsa”. Det finns också en brittisk partnerorganisation med samma namn (www.mind.org.uk).
  “Mind” är inte en förkortning, utan helt enkelt en avsiktlig dubbeltydighet: dvs engelskans substantiv för “sinne/medvetande” och verbet “att bry sig”.
  Mind har arbetat med att främja den psykiska hälsan sedan 1931. Arbetet handlar om att påverka samhället för att bidra till att skapa strukturella samhällsförändringar och konkret stödverksamhet för människor som mår psykiskt dåligt. Mind är en röst i samhällsdebatten och visar på nya vägar för att främja den psykiska hälsan.

 • Läs mer om psykisk hälsa på 1177.se

Kommentarer