Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Psykiatriprojektet på Norrlands universitetssjukhus leddes av t.v. Emelie Erhardt, projektledare Philips healthcare och Jennie Liling Ståhl, verksamhetsområdeschef medicin, Västerbottens läns landsting. Foto: Patrick Trägårdh

Lyssna

Utvecklar harmoniska vårdmiljöer med ljus och färg

Psykiatrikavdelningen på Norrlands universitetsjukhus var mörk och byggde på en gammal korridorslösning. De hade både arbetsmiljöproblem och renoveringsbehov. Både personal och patienter ville ha en förändring. Då kopplades Philips Healthcare in för att titta på vårdmiljön och för att göra ett konkret projekt tillsammans med personalen.

Psykiatrikavdelningen på Norrlands universitetsjukhus var mörk och byggde på en gammal korridorslösning. De hade både arbetsmiljöproblem och renoveringsbehov. Personal och patienter ville ha en förändring. Då kopplades Philips Healthcare in för att titta på vårdmiljön och för att göra ett konkret projekt tillsammans med personalen.

Avdelningscheferna fick genom Philips Healthcare besöka en vårdavdelning i Holland där de jobbat medvetet med ljus och färger.

– ”Det var som att komma in i någons kök”, berättade cheferna när de kom hem och de blev övertygade att vi skulle göra samma sak, berättar Jennie Liling Ståhl, verksamhetsområdeschef medicin, Västerbottens läns landsting under Region Västerbottens varumärkesseminarium i Almedalen.

Bättre upplevelse för patienter och personal

Emelie Erhardt, projektledare Philips healthcare, kopplades in för att konkret titta på hur vårdmiljön på psykiatriavdelningen skulle kunna förbättras.

– Hur kan vi utveckla en bättre upplevelse för patienter och anställda? Vi ville jobba med ljus, färger, utformning av lokaler och utrymmen.

Philips Healthcare kopplade in arkitekter och designers som spenderade två veckor på avdelningen för att förstå alla intressenters perspektiv. Ett citat som de fick fram var: ”Jag kände mig deprimerad när jag besökte avdelningen. Ingen plats för människor som redan har en ledsen själ.”

–  Det fanns inget utrymme för privata konversationer mellan patienter och anhöriga. Personalen trivdes inte med arbetsmiljön. Vår metodik bygger på att fånga in de här problemen. Vi har jobbat med att utveckla vårdmiljöer i tio års tid.Där personalen får hjälp att skapa en lugn och harmonisk miljö och vi utvecklar lösningar för ljud, ljus och animationer. Nu tar vi detta koncept till psykiatrin, säger Emelie Erhardt.

Bygga en testmiljö

 Psykiatrins 30 medarbetare blev glatt överraskade över samarbetet med Philips Healthcares team.

– De var respektfulla men de kunde inget om psykiatrin. De var som blanka blad och hade ett väldigt stort intresse. Alla kände att här hade vi en möjlighet. Bland det häftigaste jag varit med om under alla mina år i landstinget. Det är beslutat att psykiatrin ska bygga ett nytt hus och vi har nu chansen att bygga en testmiljö, säger Jennie Liling Ståhl.

 Vad har ni lärt er av processen?

– Man måste ha tålamod och tid att träffa alla berörda, säger Emelie Erhardt.

– Tålamod. Värdet av att få andra ögon och att få in människor som engagerar sig, säger Jennie Liling Ståhl.

 

Skriv ut
2 juli, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer