Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto: WSS, Yrkes-VM 2013

Lyssna

Vårdelever tävlar för plats i Yrkes-SM

Ungefär var fjärde undersköterska i Västerbotten går i pension inom 10 år.
– Behovet av vårdutbildad personal är skriande och genom tävling blir det tydligare att vårdyrket är en profession att sträva efter, säger Evy Gustafsson, projektledare för Vård och omsorgscollege, VO-College, Region Västerbotten.

Deltävling i vård och omsorg

Onsdag den 22 januari 2014, Fridhemsgymnasiets aula i Umeå

Vinnaren representerar sin skola vid Yrkes-SM den 14-16 maj i Umeå och har möjlighet att bli kvalificerad för Yrkes-VM i Brasilien.

Fem deltävlingar äger rum på olika platser samma dag och alla har samma tävlingsuppgift.

Ungefär var fjärde undersköterska i Västerbotten går i pension inom 10 år.
– Behovet av vårdutbildad personal är skriande och genom tävling blir det tydligare att vårdyrket är en profession att sträva efter, säger Evy Gustafsson, projektledare för Vård och omsorgscollege, VO-College, Region Västerbotten.
Ett syfte med tävlingarna är att synliggöra yrkesområdet och visa vad det innebär att arbeta inom vård och omsorg.

De som tävlar i Umeå och Västerbotten är:
Ellen Franklin
, Lycksele, Emelie Emanuelz, Sundsvall, Elin Sundqvist, Pajala, Hanna Lindfors, Umeå.
De fyra tävlanden är alla 18 år och går ÅK3 på Vård och omsorgsprogrammet.

Elever från ÅK 8 och 9 är inbjudna som publik till tävlingarna Gymnasieskolor med Vård och omsorgsprogram har också fått inbjudan, även friskolorna. De kan använda tävlingen som ett utbildningstillfälle. Landstinget och Umeå kommun kommer att finnas på plats och visa sina verksamheter med olika ”prova på aktiviteter”.

Umeå kommun arrangerar tävlingen tillsammans med Västerbottens läns landsting och Region Västerbotten.

Kriterier för att få tävla i vård och omsorg
Deltagaren går i trean på vård- och omsorgsprogrammet eller har börjat arbeta. Deltagaren är som äldst 21 år gammal år 2014 och har minst godkänt i alla ämnen. Deltagaren är beredd att tävla på engelska om vid eventuellt deltagande vid VM i Brasilien
http://vo-college.se/nyhet/2013/11/22/deltavling-till-yrkes-sm

Yrkes-SM
Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkes­utbildningar. Cirka 300 ungdomar deltar i ett 30-tal yrken i Yrkes-SM som arrangerats vartannat år sedan 2004. Förutom att ta medalj i SM har de tävlande också chansen att få representera det svenska Yrkeslandslaget vid nästa Yrkes-EM eller Yrkes-VM.
Läs mer om Yrkes-SM 2014 i Umeå den 14-16 maj: http://worldskills.se/yrkes-sm/

Vård- och omsorgscollege Västerbotten
Vård- och omsorgscollege Västerbotten är ett samarbete mellan utbildning och arbetsliv genom Landstinget Västerbotten, kommunen i Skellefteå, Norsjö, Robertsfors, Umeå, Vännäs, Lycksele, Vilhelmina, Örnsköldsvik, Arvidsjaur, Vindeln, Bjurholm, Nordmaling och Åsele, vårdgivarna Medicinkonsulten, Capio, Förenade Care, Attendo och Bäckbacka, utbildningsanordnarna MedLearn och MiROi samt fackförbundet Kommunal, Umeå universitetet och Arbetsförmedlingen.

För mer information:
Evy Gustafson, projektledare för Vård och omsorgscollege, VO-College, Region Västerbotten, evy.gustafson@regionvasterbotten.se, 072-226 57 18
Katarina Sjöström, koordinator för Yrkes-SM och strateg för utbildningsfrågor, Region Väsgerbotten, katarina.sjostrom@regionvasterbotten.se, 070-377 37 20

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

19 januari, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer