NYHETER 2023-02-08

Hjälper gravida att hitta balans med mat och motion

Andelen kvinnor som har övervikt eller obesitas under sin graviditet har ökat i Sverige. Det innebär både en ökad risk för komplikationer under graviditeten och förlossningen, samt en ökad hälsorisk för kvinnan. Genom ett digitalt stöd- och behandlingsprogram erbjuds nu gravida i länet snabbare hjälp.

Två personer lagar mat.

Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

Att prata om vikt kan vara känsligt. Dietisterna Anna Karlsson och Jenny Engvall är tydliga med vad tanken med behandlingsprogrammet är.

– Det handlar om hälsa och att hitta balans, inte bara om vikt. Vikten har inget samband med hur duktig du är, vad du har för karaktär eller vad du är värd som person. Tanken med programmet är att man får stöd att på ett hyggligt sätt – det behöver inte vara perfekt – får till det med mat och motion, säger Anna Karlsson.

Snabbare hjälp

Det finns få dietister i regionen och långa väntetider var tidigare ett stort problem.

– Det kunde bli så att vi dietister hade för mycket att göra, eller att vi fått remissen ganska sent och förväntades kalla kvinnorna väldigt snabbt. När vi inte hinner göra det och kvinnan nästan är på sitt beräknade förlossningsdatum, då är det som – ja vad ska vi göra nu, säger Jenny Engvall och skrattar lätt. Det behövdes mycket tidigare insatser.

Flera funktioner

Stöd- och behandlingsprogrammet Viktstablitet för gravida är en mix av information och egna reflektionsövningar inom områden som beteendeförändring, mat, motion, vila och återhämtning.

En viktig del i programmet är meddelandefunktionen vilket ger den gravida tillgång till en dietist under hela graviditeten. Andra funktioner är träningsdagbok, matdagbok och viktkurva – alla valfria att använda eller välja bort. Den gravida har tillgång till programmet under hela graviditeten plus en tid efteråt.

Nu kan dietisterna hjälpa fler tidigare, jämfört med hur det var innan. Det går snabbare att starta upp en behandling och de gravida kan få mer stöd.

Mer motiverad

Matilda, vilket inte är hennes riktiga namn, är en av kvinnorna i länet som har testat programmet. Det var hennes tredje graviditet och hon hade gått upp mycket i vikt varje gång.

– Jag mådde väldigt illa och det var svårt att välja bra mat, jag ville mest bara äta rostmackor. Jag ville ha lite extra peppning och en boost, därför testade jag stödprogrammet. Det gick upp och ner med min motivation och under perioder var jag inte inne så mycket, men när jag loggat in har jag blivit peppad.

Efter att bebisen hade fötts berättar Matilda att hon var mer motiverad på att ta hand om sig själv med bra kost och rörelse. Hon tror att det beror på programmet.

Anna Karlsson bekräftar:

– För många kan det ha varit att vikten har gått upp och ned hela livet. Man kanske har bantat och sen har man inte orkat och så har det gått åt andra hållet. Med viktstabilitetsprogrammet får man hjälp att hitta balansen och det har man nytta av för resten av livet. Det är det många som har uttryckt att de tänker mer hållbart och vad som kommer att funka på sikt, snarare än att bara titta på vikten och försöka gå ner så snabbt som möjligt.

Lättläst version

Sandra är en annan deltagare. Hon var orolig över att möta fördomar mot tjocka personer, men berättar att hon blev motbevisad.

– Ibland har det gett mig lite nyttiga insikter om vad jag själv sitter med för tankar, säger hon.

På frågan om hon skulle rekommendera det till någon annan är svaret tydligt:

– Ja, typ till alla! Jag och min sambo gjorde det tillsammans och även han har fått nyttiga tankar. Jag hade nog haft nytta av det innan graviditeten också.

Anna Karlsson och Jenny Engvall med kollegor är stolta över programmet.

– Jag tycker det är ett jättebra program. Sen är det många som inte tycker det är så lätt att ta till sig text, man kanske inte trivs med det och för de passar programmet inte lika bra. Men det finns också en lättläst version om man till exempel har svenska som andraspråk, dyslexi, eller någon typ av utmattning. Då kan det vara ett bra alternativ, säger Anna Karlsson.

Fakta

Övervikt och obesitas

BMI, body mass index, uttrycker förhållandet mellan vikt och längd. Övervikt innebär ett BMI mellan 25 och 29,9 och obesitas, tidigare kallat fetma, BMI 30 eller högre.
Förekomsten av övervikt eller obesitas hos gravida i Sverige vid inskrivningen vid mödrahälsovården ökade från 25 procent 1992 till 44 procent 2020. Av dessa hade 27 procent övervikt och 16 procent obesitas.

Källa: Övervikt och fetma hos gravida (folkhalsomyndigheten.se), övervikt och fetma (folkhalsomyndigheten.se).

Viktstabilitet för gravida

Viktstabilitet för gravida är ett digitalt stödprogram på 1177.se. Programmet erbjuds dig i Västerbotten som är gravid och har en övervikt, obesitas eller har haft en snabb viktuppgång under första delen av din graviditet eller vid tidigare graviditet. Vill du veta mer? Prata med din barnmorska inom mödrahälsovården.

Text: Lotta Norlander
Foto: Mostphotos bildbank

Tillbaka till nyhetslistan