Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Fler regioner närmar sig Stockholm

Fler regioner utökar sitt arbete med att påverka den nationella nivån. Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten och Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, förklarar varför.

Västra Götalandsregionen har gjort det, Västerbotten är på väg och Skåne har precis inlett förarbetet- att etablera permanent närvaro i Stockholm. Fler regioner utökar sitt arbete med att påverka den nationella nivån. Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten och Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, förklarar varför.

Både Västerbotten och Västra Götaland- trots den tydliga skillnaden i antalet invånare- ser tydligt att medierna dragit sig tillbaka från regionerna.

– Det förekommer stora debatter på regional nivå som aldrig blir kända i nationell kontext på grund av den tillbakadragna median, säger Johnny Magnusson.

Kontoren ska vara ett stöd och komplement till arbetet som länens riksdagsledamöter bedriver, precis på samma sätt som regionerna i Sverige har Brysselkontor som förmedlar information mellan EU- och regional nivå. Verksamheterna kan också föra kompetens och expertis från lokal till nationell nivå, t.ex. till myndigheter.

– Vi kommer använda kontoret bland annat att få en tydligare bild av vad som händer på nationell nivå och förmedla tillbaka till aktörerna på regional nivå, säger Erik Bergkvist.

Båda regionerna är överens om att det är positivt att Stockholm växer och är landets tydliga tillväxtmotor.

– Det är bra för Sverige att Stockholm växer, men det måste finnas ett fungerande land runtom Stockholm och det perspektivet vill vi lyfta fram mer, säger Erik Bergkvist.

Johnny Magnusson, Västra Götalandsregionen, tror att stockholmsperspektivet blir lite för snävt ibland och att den regionala kompetensen därför måste förstärkas i den nationella kontexten:

– Kretsen som utgör vår nationella kompetens blir koncentrerat till Stockholm med en begränsad skara människor- dessa med en gemensam världsbild. Den är inte alltid densamma som finns ute i regionerna.

Västerbotten öppnar sitt kontor i Stockholm kring årsskiftet 2015/2016. Finansiärerna av kontoret är Umeå kommun, Skellefteå kommun, Skellefteå kraft, Region Västerbotten och Företagarna Västerbotten.  Västra Götalandsregionen har haft ett verksamt påverkanskontor i huvudstaden sedan i oktober 2014.

Se hela intervjun med Erik Bergkvist och Johnny Magnusson i filmen ovan.

För mer information:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01

micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

10 juli, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer