Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Storumans kommun och Saab satsar gemensamt för fjärrstyrd flygtrafikledning

Tisdag den 4 juli har Storumans kommun och Saab Digital Air Traffic Solutions ingått i en gemensam avsiktsförklaring med syfte att etablera världens första Remote Tower Centre (RTC) med digitala flygplatstjänster för mindre flygplatser. Tillgången till flyginfrastruktur är en avgörande faktor både för Storumans näringsliv.

– Storumans kommun har jobbat med frågan om fjärrstyrda flygplatser sedan 2012. Den avsiktsförklaring som tecknas idag är en viktig milstolpe. I arbetet med att utveckla konceptet har stödet från EU:s strukturfonder och Region Västerbotten varit av stor betydelse. Det är flera aktörer som bidragit till att vi nu kan skriva dagens avsiktsförklaring. För Storumans kommun har stödet från Region Västerbotten varit av stor betydelse. Säger Tomas Mörtsell (c) kommunstyrelsens ordförande, Storumans kommun.

RTC Sundsvall blev 2015 världens första central för flygtrafikledning och fjärrstyrde då både både Örnsköldsvik och Sundsvalls flygplatser. Tekniken innebär att högteknologiska kameralösningar, som styrs från en gemensam central, ersätter de vanliga flygledartornen. Nu ska tekniken testas mot mindre kommuner, där fjärrstyrd flygledning är av stor vikt för att möjliggöra tillgången till flygets infrastruktur. För Storuman är det en avgörande faktor för näringslivet, men också för den växande besöksnäringen. I samband med satsningen har också ett gemensamt mål om att förlägga flyginformationstjänster (AFIS*) som en del av RTC Norr till Storuman antagits.

– Det gläder mig att vi i Storumans kommun kan vara en viktig resurs för att utveckla lösningar för regionala flygplatser och göra det tillsammans med SDATS och andra regionala flygplatser som står inför samma utmaningar, menar Tomas Mörtsell.

Fjärrstyrning och den digitala tekniken följer samhällets utveckling och skapar en flexibel, effektiv och flygsäker tjänst. Fjärrstyrd flygtrafikledning eller Remote Tower Services – RTS, har utvecklats i samarbete mellan myndigheter och industri i Sverige sedan 2006.Nya regelverk och krav på kostnadseffektivitet ställer höga krav på flyginformationstjänster och flygtrafikledning.

Fakta om SDATS

Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS)är ett samägt mellan Saab och LFV som bildades i juni 2016. *AFIS = Aerodrome Flight Information Service, en tjänst som tillhandahålls på vissa mindre flygplatser för att ange flygtrafikinformation och väderförhållanden

För mer information:

Tomas Mörtsell, Kommunstyrelsens ordförande, Storumans kommun

070-548 86 29 , tomas.mortsell@storuman.se

Skriv ut

4 juli, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer