NYHETER 2021-04-15

Intensivvårdshjälp mellan regionerna

Covid-iva
Region Västerbotten har kunnat ta emot patienter från både Sörmland och Gävleborg för att avlasta och hjälpa till. Foto: Klas Sjöberg

 

När trycket på länets covidvård lättat en aning under det senaste året har Region Västerbotten tagit emot intensivvårdspatienter från andra regioner i landet, bland annat från Gävleborg och Sörmland.

– De har haft kolossalt många patienter och deras personal har gått på knäna. Det har då känts bra att vi kunnat hjälpa till, säger Johan Thunberg, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård Västerbotten.

Johan Thunberg

Under våren 2020 när antalet covid-patienter blev fler och behovet av intensivvård ökade kraftigt, har representanter från varje regions intensivvård digitalt träffats i en nationell samordningsgrupp.

– I början samlades vi varje dag för att tillsammans se över hur många lediga platser det fanns och om någon region behövde få hjälp med transport och vård av patienter, säger Johan Thunberg.

Nära samarbete

Principen är annars att regionerna själva försöker möta de uppkomna behoven, alternativt att söka hjälp i de näraliggande regionerna. När det gäller Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen har detta samarbete alltid funnits.

– Vi är vana att transportera patienter mellan regionerna, det gör vi i princip på daglig basis. Alla fyra regioner har transporterat covid-patienter mellan sig under året som gått, även om Västerbotten aldrig behövt söka hjälp av andra, förklarar Johan Thunberg.

Regelbundna möten

I övriga regioner har det dock inte sett ut så och det har inte funnits några upparbetade rutiner. Men i och med nätverket av iva-samordnare, där Johan Thunberg är Västerbottens representant, har man hittat nya samarbetsformer.

Under de regelbundna mötena, ofta veckans alla dagar, har man med hjälp av det svenska intensivvårdsregistret i detalj kunnat se hur beläggningen vid landets alla intensivvårdsavdelningar sett ut och hur många lediga platser det finns.

– Vid några tillfällen under året har det funnits behov av att transportera patienter längre sträckor, berättar Johan Thunberg.

– Västerbotten har sett till befolkningsmängd en ganska stor intensivvårdsresurs och har, förutom några veckor i februari och mars, haft en bättre situation jämfört med de flesta andra regioner. Vi har då kunnat ta emot patienter från både Sörmland och Gävleborg för att avlasta och hjälpa till.

Behov och brister

Johan Thunberg betonar att, trots att patienter kommit till Västerbotten från andra regioner, har den egna vården aldrig äventyrats.

– För oss är det alltid västerbottningarna som går först, säger han.

Gruppen av intensivvårdssamordnare fortsätter att träffas och kommer nog så att göra, även efter att pandemin lagt sig, tror Johan Thunberg.

– Den har visat på ett behov av en nationell samlingspunkt, både för att sprida information och förankra beslut. Den nationella samordningen har också visat på brister i den svenska förvaltningsmodellen med olika regioner, framför allt när det gäller beredskapsfrågor.

Tillbaka till nyhetslistan