Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

​Tuffa EU-förhandlingar om regional utveckling

Onsdag den 27 juni träffas företrädare för Sveriges regioner i Bryssel för att diskutera regional och lokal utveckling efter år 2020 tillsammans med de olika EU-institutionerna. Erik Bergkvist (S) representerar Västerbotten på plats, och är positiv till EU-kommissionens förslag till långtidsbudget 2021-2027. Ett förslag som ger norra Sverige goda utvecklingsmöjligheter.

Det är Sveriges Kommuner och Landsting som arrangerar en konferens om EU-kommissionens förslag till långtidsbudget, 2021-2027, detta i samband med att förhandlingar i Europaparlamentet och mellan medlemsländerna börjar ta fart.

– Mycket av innehållet ligger väl i linje med både länets och landets prioriteringar för framtiden. Sedan är det ingen hemlighet att EU:s strukturfonder är extremt viktiga för Västerbottens utveckling, säger Erik Bergkvist (S) regionråd vid Region Västerbotten.

Även Europaforum norra Sverige, med politiker från de fyra nordligaste länen, har konstaterat att förslaget ger norra Sverige goda möjligheter att fortsätta driva en positiv och långsiktigt hållbar utveckling för ökad tillväxt och sysselsättning.

Det är framförallt storleken på budgeten och frågan om hur EU-samarbetet fortsättningsvis ska finansieras som kommer att dominera förhandlingarna. Storbritannien lämnar ett hål efter sig, samtidigt som EU förväntas göra mer med mindre medel.

– Tyvärr har frågan om Sveriges avgift alltför ensidigt fått prägla den svenska debatten, frågan är så mycket större än så, menar Erik Bergkvist (S). Givetvis ska vi hushålla med resurserna, men EU skulle i det här läget kunna göra mer nytta med en större budget. Jag är också övertygad om att Sverige skulle lyckas bättre i förhandlingarna med en sådan strategi.

För mer information

Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten

070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin, kommunikatör vid Region Västerbotten

073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

27 juni, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer