Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Björby talar vid internationell demokratikonferens

Nina Björby (S), ordförande i Region Västerbottens kulturberedning talar under tisdagen vid World Forum of Democracy i Strasbourg om kvinnors insyn och möjlighet till påverkan av demokratiska processer.

World forum of Democracy arrangeras av Europarådet (Council of Europe) och engagerar över 2000 deltagare från hela världen. Temat för årets konferens är ”Jämställdhet: vems kamp?”.

Nina Björby deltar i egenskap av vice president i det europeiska nätverket AER (Assembly of European regions). Hennes roll vid konferensen är att vara opponent vid ett seminarium rörande kvinnors deltagande i demokratiska processer.

– Att medborgare ska kunna påverka och förstå de demokratiska processer som ligger dem närmast kan framstå som en självklarhet, men tyvärr är verkligheten en annan, säger Nina Björby. Demokrati är ett privilegium och ett ansvar på samma gång, vi behöver värna allas rätt att vara en del av samhället.

Vid konferensen talar flera internationella ministrar, parlamentariker och företrädare för globala organisationer. Björby ser fram emot att få lyfta fram exempel på hur Sverige och Västerbotten agerat för att främja kvinnors inflytande i demokratin:

-Jag är väldigt glad över att få delta i just det här seminariet, säger Nina Björby. Dels med anledning av den fortfarande aktuella Metoo-rörelsen och för att få möjlighet att lyfta några goda insatser som görs för jämställdheten i Västerbotten och Sverige, t.ex. jämställdhetsintegrering av projektmedel och projektet HBTQ och normkritisk kompetens. Det är även ett tillfälle att få hämta hem erfarenheter från omvärlden.

Läs mer om World Forum of Democracy här.

För mer information:

Nina Björby

070-627 49 96, nina.bjorby@regionvasterbotten.se

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

19 november, 2018 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer