Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
aer summer school

AER:s sommarskola i regionen Vojvodina, Serbien lockade ett 50-tal ungdomar från nästan hela Europa. Längst ned till vänster syns Emil Juslin från Umeå. Foto: Privat

Lyssna

”Det är mer likheter, än skillnader mellan oss”

– Vi har lärt oss otroligt mycket och lärt känna ungdomar från hela Europa.

 – Vi har lärt oss otroligt mycket och lärt känna ungdomar från hela Europa. Det var ett mixat program med både workshops och lektioner i sex dagar. Det säger Emil Juslin, Umeå som tillsammans med Nathalie Eriksson, Skellefteå var årets ambassadörer vid AER:s internationella sommarskola i Novi Sad, Vojvodina, Serbien av Region Västerbotten.

Omkring 120 ungdomar och politiker från stora delar av Europa besökte Novi Sad i nordvästra Serbien för att delta i AERs sommarskola 17-23 augusti.

Temat för årets sommarskola var ”Multietniska, multispråkliga och multikulturella regioner- den regionala mångfalden för socio-ekonomisk tillväxt” 

I år var det flest ungdomar från Sverige och Norge samt Nederländerna som deltog i sommarskolan.

– Vi berättade om våra minoritetslagar i Norden som till exempel att samerna har ett eget ting. Många blev förvånade när vi berättade att det är få ungdomar som engagerar sig politiskt i Sverige. De tror att vi är ett komplett land utan problem. I Norge är det betydligt lättare för ungdomar att satsa politiskt då de har ungdomsråd i varje region, säger Nathalie Eriksson.

 

Det blev många tillfällen till att träffa andra ungdomar från andra regioner i AER. - Vi har fått många nya vänner som vi gärna vill träffa igen, säger Emil Juslin längst ned i bild. Nathalie Eriksson syns i röd tröja i mitten. Foto: privat

Det blev många tillfällen till att träffa andra ungdomar från andra regioner i AER. – Vi har fått många nya vänner som vi gärna vill träffa igen, säger Emil Juslin längst ned i bild. Nathalie Eriksson syns i röd tröja i mitten. Foto: privat

Samma problem överallt

AER är förkortningen för Assembly of European Regions och är den största lobbyorganisationen för regionala intressen i EU. Syftet med sommarskolan är att förbättra möjligheterna för ungdomar att påverka och engagera sig i regionalpolitik, samtidigt som de utbyter idéer och erfarenheter med andra ungdomar från hela Europa. Unga ambassadörer från ett 50-tal regioner ska lära sig mer om kulturell och skapa kontakter och planer för framtida projekt att genomföra i Västerbotten och tillsammans med andra regioner i Europa.

Emil och Nathalie upptäckte att att regionerna i AER brottas med samma problem kring multikulturella frågor som i Sverige

– Ja, det är mer likheter mellan oss, än skillnader, konstaterar Nathalie.

– Visst är det bra med ett mångkulturellt samhälle men det är ännu viktigare med ett interkulturellt då det handlar mer om interagerande mellan de olika grupperna. Det pratades det inte särkilt mycket om och där fokus helst borde ha legat, tycker Emil Juslin.

Att åka på sommarskolan i Serbien tyckte de ändå gav mycket och de rekommenderar andra ungdomar från länet att åka när det arrangeras i Mordovia, Ryssland 2015. 

– Absolut. Att vara med på sommarskolan gör att man träffar nya människor och lär sig nya saker. Man får göra upp med en massa fördomar,  säger Emil och Nathalie.

Intervju på P4 Västerbotten med Emil Juslin 20 augusti om AER Summer Academy.

Här hittar ni intervjun på tiden 2.40.21
Skriv ut
16 september, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer