Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Mari Spetz, från Semantix, ansvarar för den tolkgrupp som flugits in speciellt för det här tillfället från olika delar av Europa och jobbar i båsen bakom. Foto: Mariann Holmberg

Lyssna

Europeiskt toppmöte med ”språkförbistring”

– Delegaterna kan välja vilket språk de vill höra i sina lurar med minimal fördröjning, berättar Mari Spetz, från Semantix som ansvarar för den tolkgrupp som flugits in speciellt för det här tillfället från olika delar av Europa.
Fler än 200 deltagare från hela Europa deltar när CPMRs generalförsamling träffas vid Umeå folkets hus, den 24–26 september.

Fler än 200 deltagare från hela Europa deltar när CPMRs generalförsamling träffas vid Umeå folkets hus, den 24–26 september.

Läs mer: http://regionvasterbotten.se/startsida/umea-blir-motesplats-for-europasamarbeten/

– Det är en riktig utmaning att få till logistik kring ett europeiskt toppmöte av den här digniteten, inte minst på grund av behovet av tolkning på sex olika språk, säger Fredrik Gunnarsson, internationell strateg, Region Västerbotten.

Konferensspråket är engelska, men på grund av delegater som inte pratar engelska simultantolkas allt som sägs även till franska, spanska, italienska, grekiska och turkiska.

När en delegat pratar turkiska, då tolkas det till engelska och sen vidare från engelska till övriga språk. Men flera av tolkarna kan hantera tolkning mellan flera av de förekommande språken.
– Delegaterna kan välja vilket språk de vill höra i sina lurar med minimal fördröjning, berättar Mari Spetz, från Semantix som ansvarar för den tolkgrupp som flugits in speciellt för det här tillfället från olika delar av Europa.
Två tolkar arbetar för varje kombination mellan engelska och annat språk.

Lång planering inför konferensen
Planeringen av mötet för CPMRs generalförsamling har pågått över ett år tillsammans med sekretariatet för CPMR som har sin placering i Rennes, Frankrike.
– De har varit här i förväg och godkänt lokalerna och är imponerade över logistiken i Umeå och på Folkets hus. De är ärligt talat överraskade att det finns den är typen av mötesinfrastruktur så långt norrut i Europa, säger Fredrik Gunnarsson.

Fredrik Gunnarsson tror att det här kommer spilla över på framtida möjligheter för Umeå och Västerbotten som arrangörer av större internationella konferenser.

– Jag och Micaela Molin som eventansvarig har satt samman ett upplägg där det något avancerade mötet kan äga rum på ett fungerande sätt, samtidigt som deltagarna får fina upplevelser av Västerbotten, Umeå och kulturhuvudstadsåret, säger Fredrik Gunnarsson.

Fakta CPMR, Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR)

CPMR består av sju havskommissioner varav en är Östersjökommissionen (Baltic Sea Commission), där Region Västerbotten är en aktiv part och Erik Bergkvist medverkar dess politbyrån.

Fakta Östersjökommissionen
 (Baltic Sea Commission, CPMR-BSC)

Östersjökommissionen är ett internationellt samarbete mellan regionala förvaltningar i Östersjöregionen. Organisationen är en underavdelning till Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR) och deltar i nätverket Östersjösamarbetet.
 Medlemmar i Östersjökommissionen är regioner i Sverige, Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Polen och Tyskland.

För mer information
Fredrik Gunnarsson, internationell strateg, Region Västerbotten, 070 325 57 17
Micaela Molin, kommunikatör och ansvarig för konferensens genomförande, 070 316 37 01, 
micaela.molin@regionvasterbotten.se 

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

24 september, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer