Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Jens Nilsson (S), EU-parlamentariker

Lyssna

Jens Nilsson om Norra Sveriges plats i EU

– Eftersom norra Sverige idag finns representerat i Bryssel  skapar vi ett intresse för vår del av Europa. Vi kan förklara möjligheterna och utmaningarna som finns i norra Europa istället för att våra regioner ska riskera att glömmas bort, säger Jens Nilsson, EU-parlamentariker.

Europaforum gick av stapeln 23-24 oktober. 200 politiker och tjänstepersoner från de fyra nordliga länen samlade kraft inför EUs budgetperiod 2014–2020.

North Sweden intervjuade Jens Nilsson  om hur han ser på Norra Sveriges plats i Europa.

Vad anser du är de viktigaste frågorna att diskutera under Europaforum Norra Sverige?
– Det viktigaste just nu är att förmå regeringen att ta vara på de möjligheter som EU:s strukturfonder ger. Tyvärr finns en passivitet från regeringen som varat i två år och är mycket oroväckande. Det finns en tydlig tendens att man inte vill ta tillvara den lokala och regionala nivåns åsikter i en öppen och ärlig dialog, säger Jens Nilsson (S), Eropaparlamentariker

Vilken betydelse har Europaforum Norra Sverige?
– Europaforum har betytt väldigt mycket för vårt gemensamma arbete på regional och lokal nivå för att påverka EU:s politik så att den blir så bra som möjligt för norra Sverige.

Är Europa intresserat av norra Sverige?
– Norra Sverige förstärker hela tiden sin position på EU-nivå genom att samarbeta inom Europaforum Norra Sverige, genom våra Brysselkontor samt inom Northern Sparsely Populated Area-nätverket. Eftersom norra Sverige idag finns representerat i Bryssel, skapar vi ett intresse för vår del av Europa. Vi kan förklara möjligheterna och utmaningarna som finns i norra Europa istället för att våra regioner ska riskera att glömmas bort.

Nätverket inom NSPA-forum träffades i Umeå i samband med EFNS, vad är viktigt att tänka på?
– Att synliggörandet av norra Europa är en uppgift som vi måste ta på största allvar de närmaste åren och vi ska göra det tillsammans med regionerna i Norge och Finland. Där måste regionerna skaffa sig en gemensam strategi och agera på ett smart och klokt sätt.

För mer information om EFNS: www.europaforum.nu
För mer information om NSPA: www.nspa-network.eu

Skriv ut

28 oktober, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer