Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Kurikka stad lär av Västerbotten

38 högre politiker och tjänstemän från Kurikka stad besökte under fredagen Umeå och Region Västerbotten för att lära av det regionala utvecklingsarbetet.

Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell (C) inledde dagen med att berätta om Västerbotten, dess regionala förutsättningar och den kommande regionbildningen. Delegationen från Kurikka stad var särskilt intresserade av frågorna om regionbildningen, då Finland också står för stora reformer på regional nivå.

– Jag tror att regionbildningen ur ett demokratiskt perspektiv kommer stärka Västerbotten, sa Tomas Mörtsell. Det regionala utvecklingsarbetet kommer stärkas.

Nina Björby (S), ordförande för kulturberedningen vid Region Västerbotten berättade om hur Västerbotten valt att satsa på kultur.

– Mitt uppdrag är att övertyga så många som möjligt om att satsa på kultur är en smart investering, sa Nina Björby. Västerbotten har vågat ge kulturen förutsättningar att växa, vilket starkt bidragit till länets positiva utveckling och tillväxt.

– Tror ni att kultur kan bidra till att människor väljer att flytta till kommuner i ert län, frågade de finska politikerna.

– Utan tvekan, det handlar om attraktivitet och att människor ska välja att flytta till en plats som de vill vara på och inte endast för att de fått ett jobb, sa Tomas Mörtsell.

Jonas Lundström, chef vid Region Västerbottens enhet för näringsliv och samhällsbyggnad, lyfte upp frågan om internationellt samarbete.

– Med en allt mer orolig omvärld med större oro kring Ryssland är samverkan mellan Sverige och Finland väsentligt, sa Jonas Lundström. Likaså att vi tar plats på fler internationella arenor. Det ger oss fördelar och förutsättningar att hitta nya och bättre sätt att stärka Västerbotten och levnadsvillkoren här.

För mer information:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

27 april, 2018 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer