Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Norra Sverige öppnar upp för samarbete med Kina

Onsdag den 28 mars invigs Sektion Norr för Hong Kongs Handelskammare i Sverige. Målet är att bana väg för större utbyte mellan norra Sverige och Hong Kong och Asien som marknad. Intressenter från offentlig sektor, akademi och näringsliv samlas under eftermiddagen på Rex, rådhuset i Umeå. Under invigningen medverkar också närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

– Etableringen av Sektion Norr är en möjlighet för hela Norra Sverige att ta mer plats globalt. Naturligtvis är vi extra glada över att etableringen sker i Västerbotten, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten.

Hong Kongs Handelskammare i Sverige etablerar sektion Norr, i Umeå. Onsdag den 28 mars samlas regionala intressenter tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) samt representanter från Västerbottens läns landsting och Region Västerbotten för att lyfta potentialen av samverkan och betydelsen av Hong Kong som marknad för norra Sverige. Under eftermiddagen ges ett regionalt perspektiv på varför Hong Kong är en viktig affärs- och utvecklingspartner och ingång till Kina.

– Hong Kong är i sig är en högintressant marknad för våra företag i Norra Sverige men också genom sitt stabila och attraktiva affärsklimat en perfekt språngbräda in i Kina och Asien, säger Robert Winroth, en av initiativtagarna till Chapter North, Hong Kong Chamber of Commerce.

Förutom att lyfta vikten av Hong Kong som marknad är syftet även att samla regionala intressenter som önskar utveckla, eller redan har en relation till Hong Kong och Kina (Greater Bay Area). I programmet medverkar följande Västerbottensaktörer: Umeå universitet, Uminova innovation, Västerbottens Handelskammare, Region Västerbotten, Umeå Science Park, Umeå Kommun, Vakin AB, Node Pole och North Sweden Cleantech. Även SAS, MTR och Invest Hong Kong kommer att delta i programmet.

Invigningen äger rum på Rex rådhuset, Umeå, den 28 mars kl.15-17.15.

För mer information

Robert Winroth (MP), landstingsråd, Västerbottens läns landsting
070-182 00 08, robert.winroth@vll.se

Cathrin Alenskär, internationell strateg, Umeå kommun
070-370 55 73, cathrin.alenskar@umea.se

Presskontakt

Olivia Collin, kommunikatör, Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

27 mars, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer