Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Norra Sveriges föreslås få särskilda EU-medel

Vid en presskonferens i Bryssel 29 maj tillkännagav Europeiska kommissionen förslaget till lagtext om hur EU:s långtidsbudget ska fördelas. Det stora behovet av investeringar i de nordliga glesbefolkade områdena betonades särskilt av de ansvariga kommissionärerna.

– Ett hårt arbete ger resultat, säger Erik Bergkvist(S), ordförande för Europaforum Norra Sverige och regionråd vid Region Västerbotten. Vi har under lång tid arbetet tillsammans med flera andra aktörer för att uppmärksamma EU-kommissionen om våra särskilda utmaningar och möjligheter i norra Sverige. Att vi nu nämns i förslaget till lagtext i EU:s långtidsbudget är ett stort erkännande.

Storbritanniens utträde har lämnat ett hål efter sig som kommer att behöva fyllas av höjda medlemsavgifter och nya egna resurser, om EU ska kunna motsvara medlemsländernas höga förväntningar. Frågan om storlek på budgeten är omstridd och Sverige har varit tydliga med att man inte vill betala en högre avgift, till skillnad från de flesta andra länder.

För Västerbotten har EU:s sammanhållningspolitik varit avgörande för utvecklingen av länet. Fortsatt stöd via EU:s struktur och investeringsfonder har därför varit en av de högst prioriterade påverkansfrågorna för Region Västerbotten.

EU-kommissionens besked om fortsatt stöd för regioner med särskilda utmaningar, såsom exempelvis stora avstånd och gles befolkning, har betydelse för hur stor andel regionala utvecklingsmedel som Västerbotten och Norrbotten kommer att få dela på under nästa programperiod med start 2021.

Förhandlingar mellan medlemsländer och ledamöter i EU-parlamentet lär pågå fram till Europaparlamentsvalet i maj 2019.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande här.

Om Europaforum Norra Sverige

Europaforum Norra Sverige syfte är att samordna insatserna från norra Sverige gentemot EU-nivån samt att sprida kunskap om och förankra EU-politiken hos lokala och regionala politiker.

Arbetet leds av tolv rapportörer, tre från varje län. Som stöd i sitt arbete har rapportörerna en tjänstemannagrupp med representanter från landsting, regionförbund, kommunförbund och regionkontoren North Sweden och Mid Sweden

För mer information:

Erik Bergkvist

070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör vid Region Västerbotten och för Europaforum Norra Sverige

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

 

Skriv ut
30 maj, 2018 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer