Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nu börjar Europaforum norra Sverige

Torsdag till fredag samlas ledande politiker, tjänstemän och inbjudna gäster på OSD i Östersund för att diskutera EU-politik. Deltar gör bland andra Per Schlingmann och Annika Korzinek.

Torsdag till fredag samlas ledande politiker, tjänstemän och inbjudna gäster på OSD i Östersund för att diskutera EU-politik. Deltar gör bland andra Per Schlingmann och Annika Korzinek.

Löpande information, rapporteringar, citat och bilder från EFNS finns på Europaforums webb och på Facebook.

– Europaforum är ett mycket viktigt verktyg för oss att påverka EU-politiken, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten och ordförande för EFNS. Genom att de fyra nordligaste länen samlas och kommer överens om politiska prioriteringar kring EU-relaterade frågor blir givetvis vår röst tyngre än om varje region agerat själv.

Idag inleds Europaforum Norra Sverige (EFNS), ett nätverk för politiker på lokal och regional nivå från Västerbotten, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Västernorrland.

Forumet bevakar europafrågor för att påverka EU:s lagstiftning, strategier, handlingsprogram och budget. Syftet är att tillvara ta norra Sveriges intressen både på den europeiska arenan och i förhållanden till den nationella nivån i frågor med ett tydligt europeiskt perspektiv.

Några av frågorna som kommer avhandlas gäller globalisering, urbanisering och EU:s ökade fokus på städer som tillväxtmotorer. Under Europaforum kommer också inbjudna ungdomar att ges möjlighet att ställa deltagande politiker mot väggen om deras uppfattning om Sveriges medlemskap i EU, vilket redovisas i slutet av forumet.

Europaforum avslutas med att politikerna antar ett antal gemensamma så kallade positionsdokument. Positionerna är de fyra nordligaste länens gemensamma politiska linjer i EU-politiken. Beslutet om positionerna tas kl 11.30 på fredagen den 13 mars.

Per Schlingmann är en välkänd och etablerad rådgivare, föreläsare och kommunikations-konsult med lång erfarenhet inom både politik och näringsliv. De flesta känner till honom som en av personerna som spelade en central roll i förnyelseprocessen av Moderaterna. Annika Korzinek är Head of political reporting på EU-kommissionens representation i Sverige.

Programmet för forumet finns att läsa och ladda ner här.

För mer information:

Erik Bergkvist (S)

Regionråd Region Västerbotten

070-618 68 55

erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör Region Västerbotten

070- 316 37 01

micaela.molin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

12 mars, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer