Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Ny president för CPMR från Azorerna

CPMR:s nya president vill prioritera de maritima frågorna i Europaparlamentet och stärka den tekniska kapaciteten för att uppnå bästa resultat. Stärkta kommunikationer till de avlägsna regionerna och tydligare uppföljning av politiska beslut är andra prioriterade frågor.

Den nyvalda presidenten, Vasco Cudeiro från Azorerna i Portugal, socialistpartiet, vill prioritera de maritima frågorna i Europaparlamentet och stärka den tekniska kapaciteten för att uppnå bästa resultat. Han trycker också på behoven av stärkta kommunikationer till de avlägsna regionerna.

Under en presskonferens på fredagen presenterade den nyvalde presidenten för CPMR tillsammans med Erik Bergkvist, regionråd Region Västerbotten, Annika Annerby Jansson, avgående president för CPMR och Eleni Marianou, generalsekreterare CPMR, sina prioriteringar för den kommande mandatperioden på två år.

– CPMR är ett gott exempel på att regionala nätverk som politisk strategi fungerar som påtryckningsmetod i Europaparlamentet, säger Vasco Cudeiro.

Andra frågor som kommer prioriteras inom CPMR i och med den nye presidentens tillträdande är turism, Europas ekonomiska kris, flernivåstyre och att delta i utvecklingen av innovationer, forskning och nya tekniker.

Vasco Cudeiro är övertygad om att det nya teamet med vicepresident från bland annat Sverige kommer leva upp till stora resultat för CPMR:s medlemmar. Han lyfter som exempel arbetet med den Botniska korridoren som ett resultat av nätverket. Erik Bergkvist håller med.

– Det är till stor del tack vare CPMR som vi kommit så långt i arbete med den Botniska korridoren. Snart kommer världens modernaste färja trafikera Kvarken och det hade inte hänt om inte europapolitiken varit med oss, påpekar Erik Bergkvist. 

Under presskonferensen underströk man även vikten av att institutionerna på europanivå visar på handlingskraft och att politiska beslut inte räcker för att uppnå utveckling. CPMR vill ta en större roll och bevaka att beslut verkställs, ett initiativ man fått stöd för i regionkommittén i Europaparlamentet.

Fakta CPMR

Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR) består av sju havskommissioner varav en är Östersjökommissionen (Baltic Sea Region). Läs mer på www.crpm.org.

 

För mer information:

Vasco Cudeiro

President CPMR

+ 351 296 301 000

Erik Bergkvist

Regionråd Region Västerbotten

070 618 68 55

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör Region Västerbotten

070- 316 37 01

Skriv ut

26 september, 2014 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer