Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Verksamheter mot samma mål

De har delvis olika uppdrag, men Innovationssluss Västerbotten och EU-projektkontoret delar visionen om en bättre hälso- och sjukvård med hjälp av nya innovationer och produktiva EU-projekt.

De har delvis olika uppdrag, men Innovationssluss Västerbotten och EU-projektkontoret delar visionen om en bättre hälso- och sjukvård med hjälp av nya innovationer och produktiva EU-projekt.

De båda verksamheterna ligger centralt på Norrlands universitetssjukhus och Skellefteå lasarett och många som passerat har kanske undrat vad som sker bakom dessa dörrar.

Hjälp direkt
Därför vill Tomas Gustafsson, projektledare vid Innovationssluss Västerbotten komma med en uppmaning.

– Det ska vara enkelt att komma hit och om du har en idé kan vi hjälpa dig direkt eller lotsa dig vidare, det finns många olika organisationer som hjälper en idébärare, säger han.

Han och kollegorna Linus Brunnström och Annika Olsson vänder sig till anställda inom Västerbottens läns landsting och erbjuder en möjlighet att få hjälp med att utveckla sin idé till en färdig produkt eller tjänst. Det kan till exempel handla om allt från ett nytt hjälpmedel eller praktisk pryl till ett arbetssätt eller vårdprocess som förenklar arbetet.

– Många ruvar på en idé som föds ur ett konkret problem eller behov, men kommer sig inte för att göra något av det, säger Annika Olsson som finns på kontoret både i Skellefteå och i Umeå. Då kan de komma förbi hos oss.

En spännande resa 
Under ett år kan det komma in cirka 50 förslag på förbättringar och av dessa är det kanske 30 som man går vidare med. Men Tomas Gustafsson tror att potentialen är betydligt större.

När Innovationssluss Västerbotten hade idédagar i Lycksele och Skellefteå kom det in närmare 30 förslag per dag och några av dessa jobbar de vidare med just nu.

– Det finns inga dumma frågor eller förslag, förklarar Tomas Gustafsson. Det värsta som kan hända är att produkten redan finns och då har man ett verktyg som man kan införa på en gång.

– Men finns den inte börjar en spännande resa som leder till att vården förbättras.

EU-pengar att söka
Personalen på EU-projektkontoret ser fram emot spännande år och ett nära samarbete med landstingsanställda som vill engagera sig i EU-projekt med syfte att utveckla hälso- och sjukvården.

– Nu har en ny programperiod inletts med mängder av program och fonder, säger projektkoordinator Annika Blomster. Mycket är kopplat till samhälleliga utmaningar där Västerbottens läns landsting har stora möjligheter att vara med och det finns massor av pengar att söka.

Fokus på hälsa
Det kan dock vara svårt tränga igenom den mängd information som finns angående olika program och fonder. Här kan kontoret vara till stor hjälp.

– Vi har tittat på prioriteringar i olika EU-program under kommande år utifrån vad som är relevant för Västerbottens läns landsting. Vi känner till hur landstinget fungerar och utifrån det har vi tolkat vad EU frågar efter och applicerar det sedan för landstinget, säger Annika Blomster.

– På båda orterna är det drop-in måndagar mellan klockan 13-14. Kom in om du har en idé eller har frågor kring hur man söker ett EU-projekt, eller kom bara in och prata en stund, säger Annika Olsson.

Fakta: Innovationssluss Västerbotten är ett samverkansprojekt mellan Region Västerbotten och Västerbottens läns landsting. EU-projektkontoret vid Norrlands universitetssjukhus är ett stöd för medarbetare i landstinget som vill delta i EU-projekt, från ansökan till revision. Båda verksamheterna ligger organisatoriskt under Region Västerbotten.

Skriv ut

5 mars, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer