Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Digitalisering i fokus när Västerbottens välfärd ska bli smartare

Onsdagen den 29 mars samlas 190 tjänstemän och politiker från stat, kommun och landsting på Scandic i Skellefteå för att samtala om hur välfärden kan utvecklas med hjälp av digitalisering.
Konferensen arrangeras av Region Västerbotten via projektet Digitala Västerbotten tillsammans med Sveriges kommuner och landsting.

Filmer från dagen nedan.

– Att Västerbotten har potential att bli världsledande när det gäller att utveckla välfärden med hjälp av digitaliseringens möjligheter bekräftas i den nyligen utgivna OECD-rapporten. För att lyckas behöver vi hitta nya samverkansmodeller och, inte minst, lyssna till medborgarnas behov. Att vi politiker och tjänstepersoner möts på det här viset är ett steg mot ett mer digitaliserat Västerbotten, säger Erik Bergkvist, regionråd vid Region Västerbotten.

Under dagen kommer bland annat landstingsdirektör Anders Sylvan och Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson att berätta om hur man arbetar med att utveckla sina verksamheter utifrån digitaliseringens möjligheter. Sveriges kommuner och landsting kommer att låta deltagarna vara med och diskutera hur vi tillsammans ska skapa välfärdens nya tjänster. Förhoppningen är att frön ska sås som i framtiden kan få växa till sig och leda till nya innovativa lösningar som hjälper Västerbotten framåt.

– Digitaliseringen av samhället innebär stora möjligheter och förändringar, här vill Region Västerbotten arbeta tillsammans med kommunerna för att tillsammans utveckla en smartare välfärd. Det handlar om att göra vardagen enklare för människor och i vårt län kan det till exempel handla om att utveckla fjärrundervisning eller vård på distans. Det är glädjande att även Regeringen och SKL ser digitaliseringen som en prioriterad fråga, säger Anna Pettersson, regiondirektör vid Region Västerbotten.

– Jag är oerhört glad att så många beslutsfattare ser digitaliseringen som ett verktyg för att lösa framtidens utmaningar. Genom att höja den digitala kompetensen i Västerbotten skapar vi förutsättningarna för att utveckla relevanta digitala tjänster som har möjlighet att sänka kostnader och höja kvaliteten inom exempelvis hälso- och sjukvård, utbildning och medborgarservice, säger Andreas Skog, projektledare med ansvar för digital kompetens vid Region Västerbotten.

Konferensen inleds med en inspelad hälsning från civilminister Ardalan Shekarabi, vidare medverkar regionråd Erik Bergkvist, regiondirektör Anna PetterssonPer Mosseby, avdelningschef, avdelningen för digitalisering SKL, Åsa Zetterberg, sektionschef, avdelningen för digitalisering, SKL, Madeleine Marklund, Portföljansvarig, Inera, Olof Molander affärsområdeschef, SKL Kommentus, Anders Teljebäck, Kommunstyrelsens ordförande, Västerås kommun, Kalle Jegers, Head of Research & Insights, Hello Future, Magnus Rudehäll, digital strateg, Region Västerbotten och Jack Werner, journalist och podcastproducent.

Fakta om Digitala Västerbotten

Projektet Digitala Västerbotten drivs av Region Västerbotten med stöd från Regionala utvecklingsfonden (ERUF) och samtliga kommuner i regionen, Örnsköldsviks kommun och Västerbottens läns landsting. Digitala Västerbotten vill skapa förutsättningar för alla invånare och företag i länet att kunna ta del av, och vara delaktiga i, digitaliseringen av samhället. Det övergripande målet är att utveckla och öka tillgången av digitala tjänster och därigenom på sikt öka länets tillväxt, attraktivitet och konkurrenskraft. Utifrån detta ska den digitala kompetensen samt utbudet och användningen av digitala tjänster i Västerbotten öka.

Vad: Konferens Tillsammans för en smartare välfärd
När: 29 mars, kl 09.00 – 19.30
Var: Scandic i Skellefteå

Läs mer om digitaliseringen av Västerbotten här.

För mer information
Andreas Skog
andreas.skog@regionvasterbotten.se
070-8190863

Skriv ut

27 mars, 2017 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer