Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Fyra frågor till e-tjänsteutvecklaren Julia Landsell

Julia Landsell är ny e-tjänsteutvecklare i det gemensamma arbetet med att ta fram en regional plattform för e-tjänster. Hon kommer vara specialisten som ser till att kommunernas behov, idéer och önskemål realiseras.

Vilka är de tre viktigaste ingredienserna i en bra e-tjänst?
Det beror på vad den ska användas till, men om vi tänker en e-tjänst för att göra ett ärende i en kommun: Till att börja med att jag känner behov av den så att den är motiverande att använda. När den används ska det vara lätt att göra rätt. Efteråt ska den ge den där grymt härliga känslan att: ”Var det så här enkelt att göra det här?!”

Hur digitaliserad skulle du säga att du är i ditt privatliv?
Man kan väl säga att jag är så digitaliserad att jag inte reflekterar över om jag är eller inte är det. Ett möte digitalt är för mig lika självklart som något annat. Jag vill göra alla mina ärenden digitalt och ser gärna att digitala lösningar hjälper mig i vardagen.

Vilka är de främsta fördelarna med ett digitaliserat liv?
Att det frigör värdefull tid som jag kan lägga på andra saker. Att jag håller mig ständigt uppdaterad om allt ifrån vad som händer i världen till vad vänner och bekanta har för sig. Att mina digitala verktyg lär sig vad just jag är intresserad av och kan hjälpa mig att hitta nya saker jag inte visste att jag ville ha, upptäcka musik jag inte visste att jag ville lyssna på och göra saker jag inte visste att jag ville göra. Att mina digitala verktyg vet mer om mig än vad jag själv vet ibland ser jag inte som en nackdel, jag får så mycket mer tillbaka.

Hur tror du att digitaliseringen kommer att förändra den offentliga sektorn på sikt?
Jag skulle kunna prata i timmar om den frågan, men för att hålla mig kort kommer vi att behöva ifrågasätta precis allt vi tror är självklart idag. Det handlar bland annat om hur, när och var vi bedriver vår verksamhet. Jag tror den största utmaningen för offentlig sektor är att våga ifrågasätta det vi tror är det enda sanna sättet att göra saker på. Jag ser inte det digitala som något eget som sker utanför det fysiska, jag ser att allting handlar om kärnvärdet för de vi finns till för, och hur vi bäst kan leverera det. Invånarna gör, och kommer att kunna göra, väldigt mycket på egen hand framöver med digitala lösningar, och vi kanske inte kommer att behöva göra precis allt det vi gör idag på samma sätt. Jag tror vi kommer ha en stor utmaning i det. Vi kommer att behöva våga och testa nya vägar allt eftersom invånarnas beteenden förändras. Vi kommer att behöva vara snabbrörliga.

FAKTARUTA

Namn: Julia Landsell
Ålder: 25
Bakgrund: Uppvuxen i Skellefteå. Tog examen 2016 från Systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design, interaktion och innovation vid Umeå Universitet.
Bor just nu: Skellefteå
Intressen: Träna, teckna och måla
Min bästa e-tjänst: Bara en?!… Just nu måste jag nog säga Spotify, det sker spännande utveckling där!

Skriv ut

12 oktober, 2017 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer