Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
En iPad hålls upp över ett fikabord
Lyssna

Halvtid med Digitala Västerbotten

Halva projekttiden har gått och för Digitala Västerbotten med sina sex olika delaktiviteter väntar nu den mest spännande perioden. Arbetet med att digitalisera Västerbotten har bara börjat och genom projektets aktiviteter ska länet hitta gemensamma krafter för att skapa fler hållbara och smarta e-tjänster.

Cirka 80 personer möttes i Lycksele den 24 augusti på Hotel Lappland för att vända och vrida på begreppet digitalisering och diskutera hur vi genom regionala samarbeten ska lyckas skapa bättre och effektivare medborgarservice. Tjänstepersoner från flera olika kommunala instanser fanns representerade, allt i från verksamhetsutvecklare, IT-specialister och kommunchefer. Alla med uppdraget att arbeta för ett mer digitaliserat Västerbotten.

I fokus stod medborgaren, eller användaren, och målet att erbjuda bättre och effektivare service. Inte minst framkom detta under förmiddagens första presentation där Marie Larsson från Skellefteå kommun berättade hur de organiserar sig för att hänga med i den digitala transformation som pågår. Skellefteå kommun etablerade internt uttrycket ”digitalt först” redan 2013 och både medborgarfokus och vikten av att leverera värde genom digitalisering har varit, och är fortfarande, viktiga ledord i deras process.

Se Maries presentationsbilder här.

Efter Marie fick deltagarna digitalt besök från Helsingborgs tidigare internetchef, Joakim Jardenberg, numera SKL, som via videolänk berättade hur de i Helsingborgs kommun gjorde för att erbjuda modernare service till medborgare och företag. Vid flera tillfällen uppmanade Joakim att göra det vi redan kan och att det handlar om att våga och testa sig fram. På frågan hur de gjort för att lyckats få med sig det politiska etablissemanget var svaret att ge plats för dialog och samtal där kunskap och insikt om digitaliseringen kan få växa. Joakim menade även att beslut som innebär att vi ”fortsätter som vanligt” ska kräva tydligare förklaringar och argument än beslut om att förändras med samhället.

VIDEO: Se hela Joakim Jardenbergs presentation här.

Eftermiddagen innehöll så kallade nätverksträffar där projektets sex olika delaktiviteter samlade sina respektive deltagare. De delaktiviteter som finns inom Digitala Västerbotten är Regional samverkan, Digital kompetens, E-förvaltning, E-tjänster, E-lärande och E-hälsa.

Mer information om projektet och de olika delaktiviteterna hittar du här.

Har du frågor om Digitala Västerbotten?
Lars Eriksson, projektledare
lars.eriksson@regionvasterbotten.se

Skriv ut

25 augusti, 2017 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer