Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Get online week nådde nytt svenskt rekord

Den europeiska kampanjveckan för att locka fler människor ut på internet har avslutats. Resultatet är nytt svenskt rekord.

Den europeiska kampanjveckan för att locka fler människor ut på internet har avslutats. Resultatet är nytt svenskt rekord.

Hela 4 803 personer i Sverige lärde sig mer om nätet under förra veckan, 24-30 mars, när Get online week 2014 arrangerades i hela Europa. 118 av dessa deltog i aktiviteter arrangerade inom projektet Digidel i Västerbotten, som samordnade lärtillfällen hos studieförbund och bibliotek i länet. En nationell rapport från Sverige finns att läsa här

Inom ramen för projektet Digidel i Västerbotten arrangerade 3 bibliotek och 2 studieförbund i länet 19 tillfällen i 6 kommuner för allmänheten att komma och lära sig mer om internet och datorer. Totalt lockades 118 personer att delta.

Lärtillfällena var allt ifrån föreläsningar och visningar till workshops där deltagarna själva var aktiva. Många av deltagarna hade aldrig tidigare suttit framför den tekniska utrustning de nu hamnade så nära.

Under veckan lärde sig deltagarna bland annat hur man bifogar och skickar filer via mejl, hur man laddar ner talböcker och vad det finns för andra e-tjänster på bibliotekens webbar, hur man skriver ett CV, hur Arbetsförmedlingens och andra myndigheters hemsidor ser ut och att det finns information på andra språk än svenska där, hur man söker information och kollar nyheter på nätet och hur man sparar bilder från digitalkamera till dator. Det har hållits datakafé för nyanlända och supporttimmar för vem som helst. Ett antal nya e-postkonton skapades under veckan.

Vad bra att ni lär mig dator – nu kan jag skicka bilder på mina pojkar till deras pappa som är inte här.
/Kvinna från Afghanistan efter att ha deltagit på ett lärtillfälle på Studiefrämjandet i Vindeln.

Och på biblioteket i Vindeln har Taban som är ensamkommande flyktingbarn lärt två svenska damer hur man skickar SMS, vad YouTube är och visat vad som är så bra med surfplattor.

Get online week ger förutsättningar att satsa extra på något både bibliotek och studieförbund redan gör till vardags i sina verksamheter, och som nu än mer tydligt hamnar i fokus i både ett nationellt och internationellt sammanhang. Så här säger Margareta Martimo som arbetar på Studiefrämjandet i Vännäs efter veckan:

Personligen tycker jag att det är bra att veckan har haft ett namn, även om vi resten av året kommer att arbeta vidare med samma ämnen. Dels känner man samhörighet och så blir det lite tyngd. Man tänker att: Nu är vi med på Get online week, vi deltar, lär oss och vi vet att andra gör samma sak på andra ställen i Sverige och Europa.

 

 

digidelnätverket webb

Skriv ut
2 april, 2014 |
Pia Brinkfeldt
Pia Brinkfeldt

Kommentarer