Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Mikael Berglund, Umeå Energi och Magnus Rudehäll, Region Västerbotten var två från Umeås IT-bransch som mötte upp och diskuterade framtid med IT-minister Anna-Karin Hatt under hennes besök i Umeå.

Lyssna

IT-ministern besökte IT-länet

Under fredagen besökte IT- och energiminister Anna- Karin Hatt (C) Umeå. Besöket belyste Västerbottens framgångsrika arbete med IT-lösningar.

Under fredagen besökte IT- och energiminister Anna- Karin Hatt (C) Umeå. Besöket belyste Västerbottens framgångsrika arbete med IT-lösningar.

På ministerns agenda stod bland annat besök på Norrlands universitetssjukhus.  Landstinget Västerbotten bedriver ett framgångsrikt arbete inom området vård på distans, något som till stor del är resultatet av den goda tillgången av bredband i länet. Tillgången testades även genom att ministern virtuellt fick besöka Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Vid lunch träffade ministern regionala IT-företagare för att diskutera IT-branschens utveckling.

– Sverige ska bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Vägen dit handlar till stor del om fortsatt intensiv utbyggnad av den digitala infrastrukturen, med 3,5 miljarder fram till 2020, säger Anna-Karin Hatt.

Besöken under dagen imponerade, men stärkte även en uppfattning som ministern redan hade.

– Vi är redan bra i Sverige, och inte minst Västerbotten, som jag brukar ta som exempel när jag är utomlands och föreläser. Jag frågade studenterna på Tsinghua University i Peking vilken del av landet de trodde hade bäst uppkoppling och de gissade naturligtvis på huvudstaden – Stockholm, men då visade jag en bild på Västerbotten och förklarade att det är den här miljön som erbjuder bäst uppkoppling, säger Anna-Karin Hatt.

Men det är inte enbart teknik som ska säkerställa att Sverige behåller sin plats i den absoluta framkanten, någonting Hatt håller fram som en grundbult – vi måste även bli bättre på att fylla nätet med innehåll och tjänster.

– En fortsatt utbyggnad av den digitala IT-infrastrukturen, såväl det fasta som det mobila bredbandet, och ett ökat antal digitala tjänster är centrala delar i den regionala digitala agenda för Västerbotten som vi arbetar med att ta fram. Det handlar om att förenkla vardagen för både privatpersoner och företagare samtidigt som vi höjer kvaliteten, öppenheten och effektiviteten, säger Magnus Rudehäll, IT-strateg hos Region Västerbotten.

Till sin historia om Västerbotten fick IT-ministern med sig ett nytt ord – Innovationsloopen- den process som används i länet sedan halvtannat år för att hela tiden involvera medborgare, näringsliv och organisationer i medskapande utveckling av samhällets alla delar.

Nicke Berglund, projektledare på innovationsbyrån Dohi Sweden som är en del av det breda samarbetet i länet passade på att berätta mer för ministern.

– Jag berättade om Innovationsloopen, om de viktiga Idéverkstäderna som identifierar behov och förbereder idéer till den stora kraftsamlingen Mötesplats Lycksele, där visioner blir verklighet. Först i form av prototyper och sen i form av produkter och företag. Hon verkade uppriktigt nyfiken, säger Nicke Berglund.

För mer information:

Nicklas Berglund

Projektledare Dohi Sweden

070-606 96 60nicklas.berglund@dohi.se

Magnus Rudehäll

IT-strateg, Region Västerbotten

070 – 608 48 88, magnus.rudehall@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör

070- 316 37 01, micaela.molin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

11 april, 2014 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer