Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nästa generations bredbandslösningar skapas i Västerbotten

Post- och telestyrelsen (PTS), Region Västerbotten, Vilhelmina kommun och AC-Net bjuder in till ett informationsmöte och workshop på Hotell Lappland i Lycksele den 20 oktober 2016.

Syftet är att diskutera nya innovativa och kostnadseffektiva lösningar som kan bidra till att alla, oavsett var man bor, ska få tillgång till ett snabbt och stabilt bredband.
Uppslutningen vill workshopen är stor, och aktörer från hela landet reser till Lycksele.

Fortsatt utbyggnad av bredband är fortfarande en nyckel för varje samhälle. Det är inte en fråga som vi löste på 00-talet utan en kontinuerlig process, inte minst på landsbygden.

– Västerbotten är ett stort län med långa avstånd mellan orter, byar och hushåll. Att dra fiber fram till de sista hushållen kan därför i vissa fall bli väldigt dyrbart. Samarbetet med PTS, där vi tillsammans med olika aktörer får möjlighet att diskutera nya innovativa lösningar som kan komplettera fiberutbyggnaden, är därför mycket positivt, säger Magnus Rudehäll, digital strateg på Region Västerbotten.

– Den här är en viktig fråga, och det är spännande att vi i Västerbotten – som länge varit pionjärer inom området – får fortsätta att driva utvecklingen. Det handlar i grunden om att bidra till långsiktig hållbarhet för våra samhällen och erbjuda personlig valfrihet och goda förutsättningar till alla medborgare. Bra digitala kommunikationer är både en trygghets- och rättvisefråga, säger Tomas Mörtsell (C), vice ordförande för regionstyrelsen.

Vid informationsmötet och workshopen kommer aktörer som Breiband, Bredbandsbolaget, Huawei, Teracom, Wantech, Vixor och Lunds universitet att delta. De kommer alla att presentera sina lösningar om hur vi kan nå hela vägen ut till de minsta byarna.
De olika aktörerna har i förväg fått ta del av underlag som beskriver situationen i Vilhelmina kommun och kommer i Lycksele att presentera hur deras lösningar skulle kunna användas där.

– Att vi nu får möjlighet att diskutera nya innovativa bredbandslösningar med utgångspunkt i en av länets kommuner, tillsammans med både marknadsaktörer och representanter från staten, är mycket bra. Nästa steg är att tillsammans försöka hitta lösningar på hur vi skulle kunna gå vidare och testa dessa lösningar i praktiken, till exempel i Vilhelmina, säger Magnus Rudehäll, digital strateg på Region Västerbotten.

Vid informationsmötet deltar förutom representanter från PTS, Region Västerbotten, AC-Net och Vilhelmina kommun även Mikael Ljungblom, politiskt sakkunnig åt bostads- och digitaliseringsministerPeter Eriksson (Mp).
Informationsmötet, kl 10.00-13.00 kommer att direktsändas på webben via http://regionvasterbotten.se/direkt/

Mer information om informationsmötet och workshopen samt underlag hittas här.

Kontaktperson:
Magnus Rudehäll
magnus.rudehall@regionvasterbotten.se
070 – 608 48 88

Skriv ut

19 oktober, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer