Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Spaning in i framtidens sjukvård

Margit Håkansson, utvecklingschef vid Västerbottens läns landsting spanar in i framtidens sjukvård.

Margit Håkansson, utvecklingschef vid Västerbottens läns landsting spanar in i framtidens sjukvård.

– 2050 har vi individanpassad screening utifrån var och ens genetiska profil, miljö och livsstil och toaletten gör en daglig scanning efter farliga ämnen, berättar Margit Håkansson.

Sjukvården har förändrats till riskvård och i vardagen läses kaloriintaget av och jämförs med hur mycket man rör sig. Margit Håkansson betonar att det alltid ska vara en valfrihet i att dela med sig av den insamlade informationen. Vid det laget är specialistvården ännu mer utvecklad och med 3D-skrivare produceras nya organ rakt in i kroppen.

– Och om vi kan, varför ska vi då inte göra ett hjärta som är bättre än originalet och vem vet om inte 150 blir en ny ålder att se fram emot, säger Margit Håkansson.

Patientens egen kunskap om sig själv och sin sjukdom får större betydelse och läkaren blir mera som en coach och övervakning av våra riktigt sjuka sker i hemmet med hjälp av sensorer som är uppkopplade mot experter dygnet runt.

– Det enda som är precis som idag är att vi fortfarande blir förkylda, avslutar Margit Håkansson.

Hör hela Margit Håkanssons snudd på hisnande beskrivning.

SE URs program om eHälsa från Västerbottens läns landstings seminarium vid Västerbotten på Grand Hôtel 2012: http://www.ur.se/Produkter/169172-UR-Samtiden-Vard-pa-distans-Fran-forskning-till-innovation

Skriv ut
15 mars, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Bilagor

Kommentarer