Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbotten fortfarande i bredbandstoppen

Under 2017 har samtliga Västerbottenskommuner ökat tillgången till snabbt bredband. Det visar PTS bredbandskartläggning för 2017, som släpptes den 29 mars. Störst ökning har Åsele, som ökat sin anslutningsgrad med 21 procent sedan 2016.

– Återigen kan Västerbotten stoltsera med att ligga i topp när det gäller tillgång till bredband, och då menar jag tillgång till rejält fiberbredband, säger Eva-Marie Marklund, Bredbandskoordinator vid Region Västerbotten.

Post- och telestyrelsens (PTS) bredbandskartläggning för 2017 visar att 81 procent av hushållen i Västerbotten hade tillgång till fiberbredband/snabbt bredband på 100 Mbit/s 2017. Snittet för riket är 78 procent.

Samtliga kommuner i Västerbotten har ökat sin anslutningsgrad sedan förra årets kartläggning och ligger idag över 60 procent. Den kommun som ökat mest från 2016 är Åsele kommun, som gjort en ökning med 21%.

– Jag är så stolt och glad att få arbeta med kommunerna i Västerbotten som verkligen förstår vikten av tillgången till bredband. Utmaningarna är stora och jag hoppas att vi via samverkan och stöd fortsätter arbetet för att lösa områden som är dyra och svåra att nå, s.k. ”vita fläckar” för vi vill att alla ska få tillgång till ett väl fungerat bredband, menar Eva-Marie Marklund.

I dagsläget krävs en mindre insats för att ytterligare 8 procent av länets hushåll ska få tillgång till snabbt bredband, vilket skulle innebära en anslutningsgrad på 89 procent. Målet är att nå 95 procent 2020

Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2017

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta. Mätningen är gjord i oktober 2017.

PTS kartläggning finns på www.statistik.pts.se och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på www.bredbandskartan.se.

Mer information:

Eva-Marie Marklund, Regional Bredbandskoordinator, Region Västerbotten
070-585 05 76, eva-marie.marklund@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin, kommunikatör, Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

29 mars, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer