NYHETER 2019-11-26

Krafttag mot inkontinens ledde till certifikat för kirurgmottagningen i Skellefteå

Kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett är den första av sitt slag i Sverige att utnämnas till certifierad inkontinensmottagning. På måndagen fick uroterapeut Jonas Forssander och hans kollegor på kirurgmottagningen motta utmärkelsen. – Vi är stolta och glada över att i vår roll som specialistklinik kunna erbjuda högkvalificerad hjälp vid inkontinens och tömningsbesvär. Många lider i onödan på grund av okunskap, säger Jonas Forssander.

En av tio svenskar drabbas någon gång i sitt liv av blåsdysfunktion, som inkontinens och tömningsbesvär. Flera av dem är äldre men det är också vanligt att yngre drabbas. Som ett exempel beräknas 22 procent av nyblivna mammor ett år efter förlossningen har besvär.

– Det är ett folkhälsoproblem som tyvärr inte prioriteras inom primärvården, som i regel först kommer i kontakt med den här typen av patienter, säger Malin Dankel, ordförande för Sinoba – en intresseförening som sedan 2015 arbetar för att skapa uppmärksamhet kring urininkontinens och blåsproblem.

– Det råder okunskap om de behandlingar och förebyggande åtgärder som faktiskt finns. Följden blir att många som skulle kunna få hjälp skickas hem med inkontinensskydd utan att ha fått en utredning.

Viktigt att öka kunskapen

Kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett har länge sett behovet av att stärka organisationen för att bättre möta patienter med bland annat blåsdysfunktion. Det råder brist på urologeroch de tvingas prioritera patienter med svårare tillstånd, inte minst kopplat till cancer.

För två år sedan anställdes därför en uroterapeut som kan ta ett första möte med de patienter som kommer till kirurgmottagningen via remiss.

– Det är ett sätt för oss att jobba med rätt kompetens. Ofta räcker det med ett par besök hos mig för att komma tillrätta med problemen. Som uroterapeut både utreder och behandlar jag, säger Jonas Forssander, som tillsammans med sina kollegor på kirurgmottagningen ansökte om Sinobas certifiering för att markera att frågan är viktig.

– Sedan räcker det inte med en utmärkelse. Vi måste jobba aktivt med att lära ut såväl vårdpersonal som patienter att det finns hjälp att få. Men det är klart att det sporrar, säger Jonas som planerar ett informationsmöte för allmänheten på Scandic i Skellefteå den 19 februari.

Brett utbud till hela befolkningen

Det är inte första gången kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett uppmärksammas för sitt arbete kopplat till urologi. En av klinikens kontaktsjuksköterskor, Inger Hedblad, fick i början av året ta emot Prostatacancerförbundets hedersutmärkelse för sitt ”engagerade och empatiska arbete för patienternas bästa utöver det vanliga”.

Och sedan i somras är dessutom kvinnokliniken på Skellefteå lasarett en certifierad inkontinensmottagning.

– Det är jätteroligt att urologsektionen är i tillväxt och att vi kan erbjuda god vård med ett brett utbud till hela befolkningen. Vi hoppas att det fortsätter, för det finns ett stort behov, säger Eva Lindgren, avdelningschef på kirurgmottagningen.

Tre tips för att förebygga och behandla blåsbesvär

1. Bäckenbottenträning. På 1177 Vårdguiden hittar du bra övningar.

2. Appen Tät. Tät.nu är ett forskningsprojekt vid Umeå universitet som utvecklat appar med olika behandlingsprogram som stöd för både kvinnor och män.

3. Sök hjälp via 1177 Vårdguiden.

Tillbaka till nyhetslistan