Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Att vara framtidsspanare istället för brandsläckare

Innovativ vård och omsorg med sikte på världens bästa hälsa; Visst låter det fantastiskt utmanande och roligt att få vara del i detta? Att jag som jobbar i Norsjö kommun som ligger i inlandet, med ca 4200 invånare får vara med och påverka, skriver krönikören Eva Nyström Edefjäll, verksamhetschef för omsorgen i Norsjö kommun.

Jag hoppade in i bilen klockan 6.15 för att ta mig till idéverkstaden ”Innovativ samverkan för framtiden” i Umeå. Hmm… är det något för mig? Låter lite luddigt? Kanske hade det varit bättre att sova lite längre för att sen göra en effektiv dag på kontoret? Plockade upp kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska vid busstationen i Umeå. Vad ska vi få vara med om idag?Jag kan bara säga att jag blev ”superpeppad” redan efter några minuters lyssnande.

Föredragshållarna presenterade en datapenna. Den skulle kunna användas till social dokumentation i realtid. Tänk vilken tid personalen skulle spara och vad enkelt det skulle bli. Bort med datarädsla för oss i övre medelåldern, bara att dokumentera på. Mitt intresse vaknade till liv med en gång. Se möjligheter istället för hinder! Att våga tänka bortom det traditionella! Att få höra vad andra professioner tycker och tänker och har lösningar inom mitt verksamhetsområde! Det är ganska fascinerande att komma på vilken möjlighet jag som verksamhetschef för omsorgen har, om jag ser mitt uppdrag som individinriktad framtidsspanare istället för att enbart ha nuet och brandsläckning i fokus. Och att inget är omöjligt. Allt är inte genomförbart men att tänka och spåna är riskfritt.

Innovativ vård och omsorg med sikte på världens bästa hälsa; Visst låter det fantastiskt utmanande och roligt att få vara del i detta? Att jag som jobbar i Norsjö kommun som ligger i inlandet, med ca 4200 invånare får vara med och påverka. Den lilla kommunen har sina glädjeämnen och bekymmer precis som den stora. Skillnaderna är stora då vi är få människor som ska ha en bred kunskap och vi blir lite mer generalister. Medborgarna som är i behov av stöd och service har samma rättigheter och skyldigheter som när man bor i en stor kommun. Detta kräver mycket kompetens fördelat på få personal. De äldre blir fler, de i arbetsför ålder blir färre, skatteintäkterna minskar på grund av att vi blir färre invånare.

Hur ska vi få detta att gå ihop både personellt och ekonomiskt? Jo, att vi slutar vara så analoga och släpper in IT som stöd både för samverkan och i det dagliga arbetet. Jag menar då inte bara väl fungerande IT-system för de olika områdena utan också hur kan vi få kompatibla med andra system inom myndigheten och mellan både myndigheter och medborgare. Det skulle underlätta för medborgaren som har kontakt med en eller flera myndigheter samt ett stort stöd i vårt dagliga arbete.

Jag hamnade i en grupp som arbetade tillsammans större delen av dagen som bestod av verksamhetschef för hälsocentral, landstingsråd, en entreprenör som utvecklat en produkt i form av babysäng vid samsovning för nyfödd på sjukhuset och som fick agera medborgare också. Vi bestämde oss snabbt för att vi ville digitalisera samordnad individuell plan (SIP). Den ska upprättas när det är mer än en myndighet inblandad som landsting och kommun. I dag är den analog, kopieras och lämnas till medborgaren, kanske scannas in för att hamna bland journalerna. Planen kanske ska utöver att vara på en gemensam digital plattform, också kunna bli uppläst för medborgaren, alla kan inte läsa! Och så vidare. Vi var alla eniga om att detta skulle göra skillnad för alla.

Övriga grupper gjorde sina presentationer av innovativa lösningar och jag kan bara säga tack för att Region Västerbotten anordnar sådana här idéverkstäder. Det var mycket kompetens samlat under denna kreativa dag och det kom fram många intressanta projektförslag som kan underlätta och kvalitetssäkra för medborgarna och verksamheterna. Tack för en bra dag hoppas på en fortsättning.

Eva Nyström Edefjäll, Verksamhetschef för Omsorgen i Norsjö kommun. 

Skriv ut

6 april, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer