Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Bibliotek mot rasism
Lyssna

​Biblioteken i Västerbotten enar sig mot rasism

Första oktober drar kampanjen ”Bibliotek mot rasism” igång på samtliga folk- och sjukhusbibliotek i Västerbotten. Uppstarten sker 30 september i Lycksele med en heldag om rasism med flera namnkunniga författare tillsammans med Länsbiblioteket och Brytiga Böcker.

Första oktober drar kampanjen ”Bibliotek mot rasism” igång på samtliga folk- och sjukhusbibliotek i Västerbotten. Uppstarten sker 30 september i Lycksele med en heldag om rasism med flera namnkunniga författare tillsammans med Länsbiblioteket och Brytiga Böcker.

– Kampanjen är oerhört viktig för att visa på bibliotekets demokratiska uppdrag. Den är en möjlighet för oss att praktiskt visa att vårt uppdrag innefattar öppenhet, mångfald och alla människors lika värde, Lina Forsebrant, bibliotekschef i Storuman.

Kampanjen ”Bibliotek mot rasism” kom till efter ett initiativ av Länsbiblioteket, med inspiration från Gävleborg och Västernorrland som tidigare genomfört den. Kampanjen pågår i Västerbotten fram till sista december.

– Med kampanjen vill vi visa att bibliotek är en plats som värnar demokrati och allas lika rätt till information och bildning,  säger Pia Brinkfeldt, Bibliotekskonsulent, Länsbiblioteket vid Region Västerbotten.

Samtliga länets folkbibliotek har skrivit under ett gemensamt manifest mot rasism. Folkbiblioteken har enligt lag ett uppdrag att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.

30 september i Lycksele hålls uppstartsdagen; Öppna dörrar vita rum- om demokrati (anti)rasism och representation i kommunala kulturverksamheter. Det ges inspirerande föreläsningar med workshops och vänder sig till alla som i sin yrkesroll behöver kunskap och verktyg för att omsätta ett demokratiskt uppdrag i praktisk handling. Dagen arrangeras av Länsbiblioteket i Västerbotten tillsammans med projektet Brytiga böcker.

Tid och plats: onsdag 30 september 2015 kl. 9.00 – 15. 30. Hotell Lappland, Lycksele

Ur programmet:

• BRYT UPP! OM RASISM, ETIK OCH TJÄNSTEMANNAROLLEN– Nick Jones är verksamhetschef för Konst och Bibliotek i Huddinge kommun utanför Stockholm och har under många år skrivit och föreläst om rasism och diskriminering i dagens Sverige i relation till folkbiblioteket och tjänstemannarollen.

• DET KUNDE VARIT JAG
Allt började för nästan två år sedan i oktober 2013. Hon satt på sin vanliga plats på trottoaren och jag kom gående med min 5-åriga son. Då hände något som ändrade allting och Felicia och jag blev vänner trots den djupa samhällsklyfta som fanns emellan oss. Hon en tiggerska och jag en av de ”normala”. Sara Olausson är serietecknare, illustratör och författare, Felicia Iosif är medförfattare till boken Det kunde varit jag, Arina Stoenescu är bl a förläggare och grafisk designer.

• FRISTADSFÖRFATTARE AHMED MUHAMED I Sverige finns för närvarande 15 fristäder för förföljda författare, varav Skellefteå är en. Skellefteå kommuns, och Västerbottens, första fristadsförfattare landade i juli 2015. Ahmed Muhamed är författare och bloggare. Han är 25 år, somalisk medborgare, men född och uppvuxen i Abu Dhabi. Han engagerade sig för HBTQ-frågor redan i ung ålder, trots att homosexualitet kan ge hårda straff i Förenade Arabemiraten. Ahmed har skrivit två böcker, flera publikationer och har just påbörjat sin tredje bok Sinful.

•ORDETS MAKT. OM LITTERATUR, LÄSANDE OCH ANSVAR Skönlitteraturen formar vår bild av världen, och formas samtidigt av denna värld. Att läsa är att aktualisera/verkliggöra/realisera den världsbild boken bär på, men också att bli varse sig själv, speglad i och genom denna värld. Kan en tala om ett läsarens ansvar i den processen och i så fall hur? Moa Matthis är fil.dr. i engelsk litteratur, författare och skribent

• BIBLIOTEK MOT RASISM – HUR GÖR VI? Workshop i praktisk antirasism. Vi möts i diskussion och praktiska övningar på temat antirasism på biblioteket. Vad behöver vi för stöd, verktyg och kunskap för att kunna bemöta rasism och främlingsfientlighet i vår roll som bibliotek(spersonal)? Övningarna leds av erfarna pedagoger.

För mer information:

Pia Brinkfeldt, BibliotekskonsulentLänsbiblioteket vid Region Västerbotten, 070-516 57 45, pia.brinkfeldt@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22,ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut
28 september, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Bilagor

Kommentarer