Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

2014-10-29 Barn och ungas rätt till kultur

Konferens om Skapande skola, ungas möjlighet att påverka och kulturens roll i ett pedagogiskt uppdrag.

Konferens om Skapande skola, ungas möjlighet att påverka och kulturens roll i ett pedagogiskt uppdrag.

Välkommen till en kulturkonferens som blandar praktik och teori, där kulturskapare kan mingla med ungdomar och regionpolitiker med lärare!

Dagens tema är barn och ungas inflytande, med fokus på Skapande Skolas förutsättningar samt den regionala kulturplanen. Vi skapar nätverk, utbyter erfarenheter och kompetens, mellan kulturutövare, tjänstepersoner, beslutsfattare, unga medborgare och skolpersonal.

Under dagen genomförs i ett parallellt spår en inflytande- workshop med medborgare från länet mellan 16-26 år. Projektet finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor – Ung och Aktiv i Europa, delprogram 5.1 – Möten mellan ungdomar och personer med ansvar för ungdomspolitiken. Mer info om dialogen släpps inom kort!

Konferensen ger möjlighet att fördjupa sig i Skapande Skola och dess utformning som främjare av barns möjlighet att påverka. Skapande Skola främjar även kulturaktiviteten och kulturupplevelsen som pedagogiskt verktyg och är därför en viktig beståndsdel i det demokratiarbete som finns i skolans uppdrag. I Västerbotten söker lite drygt hälften av kommunerna dessa statliga projektmedel regelbundet. Vi vill med dagen öka kunskapen om och stärka möjligheten till att arbeta med kulturverksamhet som pedagogisk resurs.
Gästföreläsare är Tua Stenström, Kulturrådet. Under dagen presenteras exempel på hur Skapande Skola kan nyttjas både pedagogiskt och ekonomiskt genom röster från pedagoger, lärare och kommunala tjänstemän.

OBS! Under eftermiddagen hålls en konkret skrivarverkstad för att få tips och förslag på de Skapande Skola-ansökningar som är under upparbetning runt om i länet. Vi uppmanar här till att gärna förbereda lite tankar kring kommunens kommande projektutformning. Mer konkret information kommer att presenteras inför konferensen.

En informationsmarknad pågår under dagen där professionella kulturutövare från olika konstformer finns tillgängliga för att diskutera projektupplägg inom Skapande Skola och svara på frågor.

Målgrupp
Lärare, rektorer, region- och kommunpolitiker, professionella kulturutövare, kommunala samordnare av kulturutbud och skapande skola-projekt, skolledning, barnkulturråd och ungdomsråd i kommunerna samt övriga intresserade.

Program
OBS – Preliminärt. Tider och programpunkter kan komma att förändras:

09.00 Dörrarna öppnar, morgonfika samt incheckning. Informationsmarknad med kulturutövare.

09.30 Inledning av Nina Björby (S), ordförande för Kulturberedningen Region Västerbotten samt Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell (C).

09.45 Tua Stenström, Statens Kulturråd – Skapande Skolas utveckling och resultat
Separat workshop till 12.00: Unga tar över kulturplanen – Ungdomar från länet diskuterar Västerbottens kommande kulturplan.

10.15 Två samordnare av Skapande Skola pratar ut – Hur kan man organisera arbetet för att åstadkomma ett Skapande Skola-projekt i kommunen? Hur kommer eleverna till tals? Fallgropar och goda idéer luftas i ett fritt samtal kring olika tillvägagångssätt.

11.00 Presentationer av några projekt som förverkligats via Skapande Skola i Västerbotten: Stor-Nila och Lilldocka, Hemvändarna, Nordmalingsprojektet. Fokus på arbetsmetoder och elevförankring.

12.00 Gemensam lunch Café Akkan (Informationsmarknad pågår fr 12.30)

13.00 Skrivarverkstad: 111 dagar till inlämning…
Hur skrivs en skapande skola-ansökan? På plats kommer såväl Kulturrådets egen handläggare som erfarna projektsökare från olika kulturområden att finnas på plats för rådgivning och diskutera kring lokala idéer och tankar. Syftet är att under dessa 90 minuter komma en god bit på vägen mot en klar ansökan.

14.30 Eftermiddagsfika, informationsmarknad med kulturutövare.

15.00 Elevinflytande – går det? Ulla-Karin Ahlström och Sten-Ove Sundlöf, Kulturskolan Örnsköldsvik presenterar sitt arbete kring elevinflytande inom Skapande Skola.

15.30 Panelsamtal – Ungdomar och representanter från dagens program deltar i ett avrundande samtal

Moderator: Linn Edlund, Region Västerbotten.

Övrigt
Tid och plats: 29 oktober 09.00-16.30 Luspen Gymnasieskola, Storuman

Pris: 360kr

Sista anmälningsdag 22 oktoberHÄR anmäler du dej.

Rekommenderat boende: Hotell Toppen, Ange bokningskod: rätttillkultur29

Arrangörer: Riksteatern Västerbotten, Danscentrum, Dans i Västerbotten/ Norrlandsoperan, MediaCenter och Region Västerbotten i samarbete med BUNGK-gruppen (Regionala kulturverksamheter med uppdrag för barn och unga).

logo_bungk

Skriv ut

23 september, 2014 |
Pia Brinkfeldt
Pia Brinkfeldt

Kommentarer