Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

2015-10-06-07 Kulturforum med temat Normkritik

Vi kommer bland annat att få ta del av erfarenheter från projekten Queering Sápmi och Brytiga böcker. Ögonblicksteaterns föreställning Vahák inleder forumet.

 

Under årets kulturforum kommer vi att lära oss mer om normkritiska metoder och arbetssätt. Vi kommer bland annat att få ta del av erfarenheter från projekten Queering Sápmi och Brytiga böcker. Ögonblicksteaterns föreställning Vahák inleder forumet. Kulturrådets generalsekreterare Staffan Forssell närvarar båda dagarna och inledningstalar tillsammans med Åseles kommunalråd Egon Persson.

Datum 6–7 oktober 2015 (lunch till lunch)

Plats Åsele Wärdshus

Kostnad 600 kronor exklusive moms för båda halvdagarna eller 300 kronor exklusive moms för en halvdag.

Lunch och middag ingår dag ett, samt lunch dag två.

Boende Kontakta Åsele Wärdshus, ange bokningskod ”Kulturforum 2015”. Pris 1 195 kronor inklusive moms enkelrum eller1 495 kronor inklusive moms dubbelrum.

Anmäl dig här

Programmet som pdf

För mer information Kontakta Regionkulturchef Ola Kellgren, ola.kellgren@regionvasterbotten.se

 

Information om programpunkterna

Vahák – kolonialism, heterosexualitet och våra drömmar om något bättre
Ögonblicksteaterns scenkonstverk med namnet Vahák, våld, tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak. Queera begär, kärleksförklaringar, sorger och drömmar möts i en föreställning som iscensätter det som förenar oss minoriteter i minoriteter, och bjuder in till gemensamt motstånd mot de förtryckande mekanismer som är vår verklighet idag.

Med en helande dramaturgi iscensätter Vahák ett parallellt rum som erbjuder en bättre tid och plats. Ett rum som påminner om att det kan vara bättre, att en queer verklighet är möjlig.

Produktion: Ögonblicksteatern
Medverkande: Bahareh Razekh Ahmadi, Alejandra Goic/Sara Gallardo, Mimie Märak, Tobias Poggats, Stefan Andersson
Idé och koncept: Nasim Aghili, Björn Karlsson
Text och regi: Nasim Aghili
Rumslig gestaltning och kostym: Björn Karlsson
Poesi: Mimie Märak
Musik: Karin Dreijer
Ljusdesign: Josefin Hinders
Ljud- och turnétekniker: Marita Jonsson Mätlik
Producent: Elinn Bolonassos
Koncept digitalt rum: Max Decroy Strandlund
Programmerare digitalt rum: Oivvio Polite
Grafisk form: brgn (Hanne Lindberg)

 

Queering Sápmi – om att ta ansvar för sin koloniala ryggsäck
Projektet Queering Sápmi synliggjorde under fyra år en tidigare osynliggjord grupp – samiska hbtq-personer. Under projektets gång utvecklade projektledarna Elfrida Bergman och Sara Lindquist inte bara livsberättelser och fotografi som metoder för normkritisk samhällsutveckling, utan fick också lära sig att i allt från ordval och bemötande till analys och metodik bära det personliga och strukturella ansvaret i arbetet med ”De andra”.

 

Tryggt, tråkigt, Norsjö – om framställningen av unga tjejer på landsbygden
Dokumentärfilmare Sophia Josephson om bilden av ”Norrland” och landsbygd och hur den bilden reproduceras utifrån stadens blick, men även från oss som bor här själva. Sophia visar scener från kommande filmen Tryggt, tråkigt, Norsjö och berättar om svårigheter och val i gestaltningen av filmens huvudkaraktärer och platsen Norsjö.

 

Kulturrådets mångfalds- och jämställdhetsuppdrag
Kulturrådet har ett uppdrag som hbt-strategisk myndighet och även att jämställdhetsintegrera myndigheten. De har ett sektorsansvar för funktionshindersfrågor och ska integrera ett mångfaldsperspektiv i verksamheten. Handläggare Bongi MacDermott presenterar uppdragen och hur de påverkar Kulturrådets arbete.

 

Normkritik och hbtq: för vem och varför är det viktigt?
Vi lever i ett samhälle med en stark heteronorm vilket tar sig uttryck och påverkar människor på flera olika sätt. Under denna föreläsning kommer vi dels att prata om grundläggande hbtq-begrepp och dels om inkludering och bemötande ur ett hbtq-perspektiv. Vi avslutar också med en diskussion och ger förslag på hur alla kan arbeta vidare med hbtq-frågor. Medverkande: Rachel McDonald och Elin Byström, RFSL Umeå

 

Brytiga Böcker – normkreativa metoder för kulturverksamheter
Projekt Brytiga Böcker utvecklar normkritiska arbetssätt för och tillsammans med bibliotek, i syfte att förebygga diskriminering bland barn i åldrarna 3 till 12 år. Vad är det som gör en barnbok normbrytande? På vilket sätt hänger normer i barnkulturen ihop med diskriminerande praktiker? Och går det att vara både kritisk och kreativ, bekräftande och ifrågasättande? Föreläsningen tar avstamp i projektets metoder för barn, för att försöka besvara frågan om hur en kan arbeta normkreativt i alla (kultur)verksamheter, oavsett målgrupp. Brytiga Böcker drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus Studieförbund och finansieras av Allmänna arvsfonden. Medverkande: Eva Gustafsson och Klara Nygren, Rättighetscentrum Västerbotten/Sensus Studieförbund

 

Panelsamtal
Vi avslutar med ett panelsamtal där vi fångar upp frågor och funderingar som framkommit under forumet. Deltar gör bland annat representanter från Kulturrådet, regionala beslutsfattare och RFSL. Samtalet leds av moderator Evelina Liliequist

Skriv ut
26 augusti, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer