Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

2015-11-06 Föreläsning: Rasism – så funkar det

Rasism mot asiater – igår och idag med Tobias Hübinette

Rasism mot asiater – igår och idag med Tobias Hübinette 
6 november kl 10:00 på Väven, Umeå

Tobias Hübinette, docent och forskare i kritiska ras- och vithetsstudier, berättar om och ger exempel på diskriminering och rasism mot asiater i närhistorien. Föreläsningen reder också ut och förklarar begrepp som rasstereotyper och yellowface mot bakgrund av kolonialismens och rastänkandets historia.

Tobias introducerar också sin forskning om transrasialitet. Är det möjligt att överskrida ras på ett liknande sätt som det går att överskrida kön?
Hur ser den transrasiala erfarenheten ut och hur skiljer den sig från den transrasiala fantasin? Vem eller vilka är transrasiala, och är det samma sak att transrasialisera från icke-vit till vit som från vit till icke- vit?

Tobias Hübinette är fil dr i koreanologi och lektor i interkulturella studier vid Karlstads universitet. Han håller föreläsningar och skriver artiklar i tidningar och tidskrifter kring frågor rörande ras, vithet och svenskhet, postkoloniala frågor, nationalsocialism och fascism, relationen Korea-Sverige och Östasien-Sverige, och internationell adoption och utlandsadopterade.

6/11 kl 10:00 Väven, Umeå.
Längd: ca 1,5 tim. Gratis entré.

Moderator: Fransesca Quartey. Linnea Ping Brännström, som driver den digitala plattformen Adopterad i Sverige, deltar också.

Västerbottensteatern tillsammans med Sensus, Rättighetscentrum Västerbotten, Region
Västerbotten med stöd av Skytteanska samfundet.

Skriv ut

20 oktober, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer