Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

50 år med Västerbottens kulturstipendier

2012 års kulturstipendier, bildkonststipendium och hedersstipendium tillkännages på onsdag den 16 maj.

Västerbottens kulturstipendium delas i år ut för 50e gången. 2012 års kulturstipendier, bildkonststipendium och hedersstipendium tillkännages på onsdag den 16 maj, i samband med att regionstyrelsen sammanträder på Umeå, Folkets hus.
Läs nedan om 1963 års stipendiater.


– 60-talets landstingspolitiker förstod att kultur och kunskap var viktigt och var kloka nog att instifta de här stipendierna tidigt. Stipendierna är betydelsefulla för kulturskapare att förverkliga drömmar inom sitt specifika område, berättar Nina Björby (S), ordförande kulturberedningen, Region Västerbotten.

I år är den samlade summan till kulturstipendier och bildkonststipendium 224 000 kronor. Hedersstipendiet består av en minnesgåva.
Utdelning av stipendierna äger rum i Skellefteå den 7 juni i samband med Region Västerbottens fullmäktigesammanträde.

1963 då kulturstipendierna delades ut för första gången mottog sångerskan Christina Öqvist-Matton och skulptörBo Holmlund vardera 2500 kronor.

Operasångernskan Christina Öqvist-Matton kommer väl ihåg den högtidliga stämningen då hon mottog stipendiet på Rådhuset i Umeå.
– Jag kommer till och med ihåg min blå klänning och jag har kvar fotot, berättar hon.
1963 hade Christina Öqvist-Matton avslutat sin musikutbildning och tog klivet ut som yrkesverksam musiker. Under alla år har Christina Öqvist-Matton varit verksam som både sångerska och sångpedagog vid musikhögskolan och är fortfarande aktiv inom musiken och har elever.
– Under många år återkom jag till Umeå för sångframträdanden, men nu är det länge sedan, säger Christina Öqvist-Matton som fyller 75 i sommar och firar i flera bemärkelser.

För skulptör Bo Holmlund var stipendiet välkommet. Han hade avslutat sin högre konstutbildning 1960 och det var ekonomiskt väldigt knapert.
– Att få stipendiet var en höjdare, men jag var tvungen att låna en kavaj och jag minns fortfarande hur jag frös om fötterna i mina dåliga skor, berättar Bo Holmlund.
Han berättar att han mottagit många stipendier under åren, men att det här var det största och hade betydelse för utvecklingen av hans konstnärskap.
Bo Holmlund har kunnat leva som konstnär och idag återfinns hans stora skulpturer, oftast i sten, runt om i världen. Den i Västerbotten mest omtalade, Lyftet – en ankdamm i förvandling, står på torget i Skellefteå och den största finns i Porjus och väger 400 ton.
Precis som Christina Matton-Öqvist är Bo Holmlund fortfarande aktiv konstnär.

Ingen av de landstingspolitiker som på ett tidigt 60-tal tog modet att instifta det regionala kulturstipendiet är längre vid livet.
Men Torsten W Persson som under många år var kommunpolitiker i Umeå och under hela sitt politiska liv vurmat för kulturens nytta och ändamål minns den här tiden.
Han berättar att det hänger samman med universitetets bildande och att Västerbotten befann sig i en expansiv tid.
– Allt sedan dess har kultur och bildning haft en avgörande roll för utvecklingen av Umeå och Västerbotten och så är det också fortsättningsvis, säger Torsten W Persson, före detta kommunalråd och numera aktiv pensionär.

Listan av personer som under året mottagit kulturstipendier är imponerande. För att bara nämna några: författareSune Jonsson, textilkonstnär Clara Salander, konstnären Sture Meijer, operasångerska Carina Strandberg, journalist Mats Rosin.

Se bifogad lista: http://www.regionvasterbotten.se/dokument/doc_download/508-kultur-och-herdersstipendier-1963-.html

Skriv ut

13 maj, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
 • Fakta:
  Kulturstipendierna delades ut första gången 1963
  Hedersstipendier delades ut första gången 1979
  Bildkonststipendium delades ut första gången 2001

  Kontaktuppgifter till
  Christina Öqvist-Matton, bosatt i Stockholm, 08 34 13 43
  Bo Holmlund, bosatt i Ånäset, 0934 291 00

  För mer information:
  Nina Björby (S), kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten, nina.bjorby@regionvasterbotten.se, 070-627 49 96
  Bella Lawson, kultursekreterare, Region Västerbotten, 070 676 72 73
bella.lawson@regionvasterbotten.se

  Presskontakt:
  Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten, 072 222 73 43

Kommentarer