Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Avtal som ritar medieskuggan över Norrland

– Man blir ju rent av förbannad när man förstår hur det har gått till och att Kulturministern skulle vara ovetande, det kan jag bara inte tro, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.
Ett nyligen upprättat sändningsavtal gör att TV4 fortsätta med nationell TV-sändning utan lokala redaktioner eller sända regionalt. Avtalet är upprättat av Myndigheten för radio och tv.

– Man blir ju rent av förbannad när man förstår hur det har gått till och att Kulturministern skulle vara ovetande, det kan jag bara inte tro, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Ett nyligen upprättat sändningsavtal ger TV4 möjlighet att fortsätta med markbunden och nationell TV-sändning utan att varken ha kvar de lokala redaktionerna eller sända regionalt. Avtalet är upprättat av Myndigheten för radio och tv.

– Att ett avtal kan förändras så här drastiskt med så stora konsekvenser utan en politisk debatt är en katastrof. Det kan bara inte vara möjligt att regeringen inte känner till det, säger Erik Bergkvist.
Han beskriver det likt en medieskugga som breder ut sig över norra Sverige när först TT lägger ner sina redaktioner i Sundsvall, Umeå och Luleå, SVT meddelar att man koncentrerar nyhetssändningen till Umeå och TV4 som tar bort sina lokala redaktioner och ersätta med 25 fasta inrikesreportrar på nio utvalda orter.

– Att TV4 kan håva in vinster i miljardklassen är tack vare generösa politiska beslut, säger Erik Bergkvist.
Han anser att kraven har varit rimliga utifrån ett ömsesidigt gynnande med lokala redaktioner med regional utsändning och en mångfald i programutbud. Krav som med tiden luckrats upp och nu helt försvunnit.

Vid information till KU i maj 2012 framhöll TV4 vikten av att ha kvar 12 minuters reklamtid med hänvisning till ett ekonomiskt utrymme för att bibehålla mångfalden i innehåll och även ha kvar de lokala redaktionerna. Miljöpartiets motion om att begränsa tiden till 8 minuter per timme avslogs utifrån TV4s seriösa upplägg.
– Man kan se det som ett svek mot de politiker som då inte biföll motionen, men ännu värre är det att regeringen inte håller koll på vilka avtal som myndigheterna upprättar, eller är det indirekt avsiktligt? undrar Erik Bergkvist.

TV4 lägger ner sina lokala redaktioner för att maximera en kortsiktig vinst, men det tror Erik Bergkvist är ett misstag i långa loppet.
– Alla vet att människor vill läsa om det som händer lokalt och sannolikt kan den lokala marknaden ytterligare utvecklas.

För mer information:
Erik Bergkvist
 (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55
Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

10 april, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer